Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Šibenik: U "Dozvoli" otkriveno 13 osoba koje su primale i davale mito za izdavanje građevinskih dozvola

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U akciji kodnog naziva "Dozvola" zbog primanja i davanja mita te protuzakonitog posredovanja u izdavanju lokacijskih i građevinskih dozvola, osumnjičeno je 13 osoba, rekao je danas na konferenciji za novinare načelnik Policijske uprave šibensko-kninske Branko Peran.

Od trinaestero osumnjičenih tijekom dana dvije će osobe biti privedene u Istražni centar Županijskog suda u Splitu koji je mjerodavan za navedena kaznena djela, budući da je akcija provedena u suradnji i koordinaciji s Ravnateljstvom policije i splitskim Odsjekom USKOK-a, kazao je Peran.

Pročitajte i ovo Dragan Kovačević - 2 On najavio kaznenu prijavu USKOK podigao optužnicu protiv Dragana Kovačevića: Za mito uzimao skupa odijela Ilustracija USKOK potvrdio Optužen trojac: Obilazili bankomate u ime Fine, tražili mito i krivotvorili dokumente

Riječ je o 51-godišnjoj službenici nekadašnje Službe za prostorno uređenje, zaštitu okoliša, graditeljstvo i imovinsko-pravne poslove Odsjeka za graditeljstvo u Uredu državne uprave Šibensko-kninske županije te 51-godišnjem direktoru dviju tvrtki.

Dosadašnjom kriminalističkom obradom utvrđeno je da je 51-godišnjakinja počinila 11 kaznenih djela primanja mita i protuzakonitog posredovanja. Ona je, kako je kazao Peran, primala različite svote domaćeg i stranog novca u iznosu od 1000 kuna do 1000 eura za ubrzavanje postupka i izdavanje lokacijskih i građevinskih dozvola preko reda. 

Osumnjičeni direktor dviju tvrtki posredovao je u pronalaženju osoba te od njih preuzimao novac i dostavljao ga 51-godišnjoj djelatnici Odsjeka za graditeljstvo Državne uprave u Šibeniku. I dok će njih dvoje uz kaznenu prijavu danas biti privedeni u Istražni centar Županijskog suda u Splitu, protiv ostalih 11 osumnjičenih također će biti podnesene kaznene prijave, ali oni neće biti privedeni istražnom sucu, rekao je Peran.

Akcija "Dozvola" počela je prošle godine, a kriminalistička obrada obuhvatila je devet osoba iz Šibensko-kninske županije, tri iz Zagreba i jednu osobu iz Bjelovara te je potvrđeno da su svi počinili kaznena djela primanja i davanja mita te protuzakonitog posredovanja.

Također su pretražena tri stana, četiri ureda te jedno vozilo pri čemu je policija pronašla i oduzela veću količinu važne dokumentacije te ukupno 1000 eura koji potječu od kaznenih djela, istaknuo je Peran. Kaznena prijava bit će podnesena i protiv još jedne službenice (57) tadašnjeg Odsjeka za graditeljstvo šibenske Državne uprave, a ona se sumnjiči da je zlouporabila položaj i ovlasti te krivotvorila službene isprave.

Kriminalistička obrada će se nastaviti, budući da postoji sumnja da su i neke druge osobe počinile kazneno djelo primanja i davanja mita, odnosno zbog sumnje u protuzakonito posredovanje, zaključio je Peran.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene