Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Afera Ina - Mol

Sanader do nove optužnice tek nakon što Sabor odluči o skidanju imuniteta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ivo Sanader i njegovi odvjetnici dobit će optužnicu u aferi Ina - MOL tek nakon što saborsko Mandatno-imunitetno povjerenstvo odluči hoće li bivšem premijeru skinuti zastupnički imunitet i odobriti da ga se, na zahtjev USKOK-a, kazneno goni za navodno primanje 10 milijuna eura mita od mađarske naftne kompanije.

Članica njegova odvjetničkog tima Jadranka Sloković izjavila je da će obrana potom uputiti odgovor na optužnicu u kojem će, među ostalim, ustrajati na tvrdnji da za navodno primanje mita nema konkretnih dokaza. Obrana, naime, tvrdi da se cijeli slučaj temelji isključivo na iskazu vlasnika DIOKI-ja Roberta Ježića koji je, posvjedočivši da je dio mita isplaćen preko njegovih švicarskih tvrtki, želio poboljšati svoj položaj u nizu drugih istraga u kojima ga se tereti za teška kaznena djela.

'Očito je da je Ježić profitirao teretivši Sanadera. Da su njegove tvrdnje istinite, on bi trebao odgovarati kao pomagač, a USKOK u ovom slučaju nije išao u njegov kazneni progon', kazala je Sloković. No, dodala je da će obrana o svemu što misli da nije utemeljeno u optužnici opširnije progovoriti tek nakon što cijeli tekst optužnice prime i detaljno prouče.

Donese li Sabor danas odluku o skidanju Sanaderovog zastupničkog imuniteta on i njegovi odvjetnici optužnicu bi mogli primiti najvjerojatnije do srijede. Zakon predviđa da obrana na optužnicu može odgovoriti osam dana nakon primitka, nakon čega se na sudu treba sazvati sjednica optužnog vijeća koje optužnicu može potvrditi, odbaciti ili je vratiti USKOK-u na doradu.

Pomanjkanje dokaza jedan je od prigovora obrane i na prvu optužnicu protiv Sanadera u kojoj ga se tereti za ratno profiterstvo jer je u vrijeme ratne opasnosti navodno primio proviziju od kredita koji je austrijska Hypo banka odobrila Hrvatskoj. U posljednoj optužnici Sanader se tereti da je kao premijer primio mito kako bi MOL-u omogućio 'prevladavajući utjecaj' u Ini. Sanader je, tvrde u USKOK-u, trebao dogovoriti i izdvajanje 'gubitaškog dijela' plinskog poslovanja i njegovo prepuštanje Hrvatskoj. (Hina)



 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ispričali se zbog bolesti "Krše se moja ustavna prava": Sanader dobio branitelja po službenoj dužnosti jer se odvjetnici nisu pojavili na sudu Slika nije dostupna Prvi put od izručenja Sanader napustio Hrvatsku

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene