Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izuzeta dokumentacija

Sinovčić na ispitivanju! Hoće li biti pokrenuta istraga i zatražen istražni zatvor?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iako se očekivalo da će još u utorak navečer biti ispitan u zagrebačkom sjedištu Uskoka, zadarski poduzetnik Reno Sinovčić ipak će tek u srijedu dati iskaz istražiteljima tog specijaliziranog odjela državnog odvjetništva, doznaje se od njegova odvjetnika.

Reno Sinovčić je nakon pretresa njegova doma i poslovnih prostora prema Zagrebu krenuo u utorak navečer, dok je u sjedištu Uskoka već ispitivan jedan od njegovih suosumnjičenika, bivši direktor NK Zadra Novica Erlić.

Pročitajte i ovo Ilustracija Općina Stara Gradiška U šumi pronađen ženski leš Ilustracija, uhićenje Akcija PNUSKOK-a Policajac uhvaćen u odavanju tajnih podataka: Priveli ga i udaljili iz službe

Neslužbeno se doznaje da zbog niza koruptivnih nedjela Uskok uz Sinovčića tereti još sedam osoba te jednu tvrtku. Navodno je, osim Erlića, riječ o dugogodišnjem prethodniku pročelnice zadarske Porezne uprave, Stoje Mučaji, Vjekoslavu Jurlini, poreznicima Željanu Pejkoviću, Marku Lozančiću i Ireni Anić te sadašnjem direktoru NK Zadra Daliboru Zebiću.

Sinovčića bi Uskokovi istražitelji, kako se doznaje, trebali ispitati posljednjega, a osim njega u srijedu bi pred istražiteljima trebala svjedočiti i Stoja Mučaji.

Slijedi Uskokova odluka o istrazi i pritvaranju

Nakon ispitivanja u Uskoku trebalo bi biti poznato hoće li protiv Sinovčića i ostalih biti pokrenuta istraga i zatražen istražni zatvor.

Policija je, ne navodeći identitet, u utorak potvrdila da je Sinovčića zajedno s još šest osoba uhitila zbog sumnje za više koruptivnih kaznenih djela poput zlouporabe položaja i ovlasti, zlouporabe povjerenja te prijevare u gospodarskom poslovanju.

"Nakon provedenih određenih dokaznih radnji svi osumnjičeni dovest će se pritvorskom nadzorniku, a Uskoku će biti podnijeta kaznena prijava", izvijestila je jutros policija na svojoj internetskoj stranici.

Iako su mediji nagađali da je i Stoja Mučaji uhićena u akciji koja je počela u utorak ujutro, ona je to demantirala, no potvrdila je da su joj u utorak pretraženi stan i vikendica.

Upravo je Stoja Mučaji upozoravala na nezakonitosti u predstečajnoj nagodbi Sinovčićeve tvrtke Vox, a prošle godine je Ministarstvu financija uputila primjedbe na 21 milijun kuna sumnjivih Zebićevih potraživanja. No, Fina i nagodbeno vijeće procijenili su tada da je sve čisto.

Lokalni mediji izvijestili su da je Sinovčić uhićen nakon što su mu policajci kombijem prepriječili put na Gaženičkoj cesti, a prve su informacije govorile da je osim sumnjive predstečajne nagodbe Vox televizije akcija pokrenuta i zbog neplaćanja poreza za NK Zadar kojim upravlja dugi niz godina.

Osim toga Sinovčić je i bivši nogometni sudac, vlasnik nekoliko zadarskih medija (televizije Vox, tjednika Vox i Zadarskog regionala), ali i član Gradskog vijećnika u koje je izabran kao nositelj nezavisne liste koju je okupio nakon izlaza iz HDZ-a.

Mediji podsjećaju da je prije deset godina bio svrstavan na popise najbogatijih Hrvata, ali i da ga se nazivalo "kraljem ribe na Jadranu" i nogometnim sucem s presudnim utjecajem u Hrvatskom nogometnom savezu. Također mediji su ga dovodili u vezu i s lažiranjem utakmica.

"Krak političko-interesno-kriminalne-hobotnice u Zadru"

Vijest o uhićenjima izazvala je različite reakcije - i dok su njegovi poklonici iznenađeni, protivnici tvrde da je otkriven samo jedan krak političko-interesno-kriminalne-hobotnice u Zadru.

"Očekivao da će se ovo dogoditi. Ne znam za što ga se tereti, ali pretpostavljam da je jedna od glavnih točaka Nogometni klub Zadar. Više puta sam postavljao pitanje kako može temeljni kapital u preoblikovanju kluba iznositi 70 milijuna kuna, ako Nogometni klub Zadar vrijedi nula kuna, a znamo da je klubom rukovodio Reno Sinovčić kao vanjski suradnik. To se u normalnim državama ne događa", izjavio je za Radio Zadar gradski vijećnik Akcije mladih Marko Pupić - Bakrač, jedan od najvećih Sinovčićevih kritičara.

Trener NK Zadra Miroslav Ćiro Blažević, pak, kazao je da će Sinovčića pustiti. "To je sad popularno uhititi nekoga, ali siguran sam da će ga pustiti. I ja sam bio uhićen, ali nije kriv onaj tko je uhićen, nego onaj tko je osuđen. Šokiran sam", rekao je Blažević. Iznenađenje zbog Sinovčićeva uhićenja izrazio je i gradski vijećnik s njegove liste Vedran Uranija.

TV kuća VOX čiji je Sinovčić vlasnik jutros je prekinula emitiranje programa. U Odašiljačima i vezama kažu da uređaji ove TV kuće funkcioniraju, no kako se doznaje mnogi su djelatnici ove lokalne postaje jutros obaviješteni da danas ne dolaze na posao. Glavna urednica Ivana Vukić rekla je za Radio Zadar da to ne može komentirati.

"Pitanje je kakva će biti sudbina novinara, snimatelja, montažera, tajnica i administrativnog osoblja te i drugih medijskih djelatnika u toj kući", rekla je Vukić. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene