Obavijesti Video Pretražite Navigacija
UŽAS U PULI

Trogodišnjaka ubila majka: "Ovako okrutan zločin ne pamte ni iskusni policijski istražitelji"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stručnjaci tek trebaju utvrditi što je nagnalo majku i maloljetnicu da na okrutan način ubiju nedužno trogodišnje dijete.

Policijski službenici Sektora kriminalističke policije PU istarske i Policijske postaje Pula-Pola proveli su kriminalističko istraživanje i utvrdili sumnju da su 32-godišnja hrvatska državljanka i maloljetna hrvatska državljanka počinile kazneno djelo teškog ubojstva, a da je 29-godišnji hrvatski državljanin počinio kazneno djelo neprijavljivanja počinjenog kaznenog djela, objavila je danas Policijska uprava istarska.

Pročitajte i ovo Tvrđava Monvidal Teško ozlijeđena Muškarac gurnuo ženu s pulske tvrđave: Pala s visine od pet metara i završila u bolnici Gradonačelnik Pule Filip Zoričić krivotvoreni potpis Gradonačelnik Pule: "Predsjednica Gradskog vijeća više nema moju podršku, vrijeme je za izbore"

Po navodima iz PU istarske, 32-godišnjakinja i maloljetnica sumnjiče se da su se dogovorile kako će usmrtiti trogodišnje dijete, što su i učinile 23. svibnja u večernjim satima, u stanu u Ulici Akvilejski prilaz u Puli. "Nakon što su usmrtile dijete, prenijele su ga u uvalu Mandrač, a potom je 32-godišnjakinja, u namjeri otežavanja daljnjeg policijskog postupanja, 24. svibnja oko 00:30 sati pristupila u policijsku postaju i lažno prijavila nestanak djeteta.

Za sudjelovanje u počinjenju kaznenog djela tereti se i 29-godišnjaka, kojeg se sumnjiči da je znao da su 32-godišnjakinja i maloljetnica usmrtile dijete, no to nije prijavio, već je zajedno s njima dogovarao način prikrivanja kaznenog djela, odnosno odlazak na policiju i prijavljivanje nestanka djeteta.

Osumnjičeni su po dovršetku kriminalističkog istraživanja, 25. svibnja u poslijepodnevnim satima, uz kaznenu prijavu privedeni u pritvorsku jedinicu PU istarske", ističe se u priopćenju policije.

Reporter Nove TV Marko Balen javio se za Vijesti u 17 h iz Pule. "U istrazi je policija doznala da je 32-godišnjakinja - za koju to nisu izrijekom kazali, ali radi se o djetetovoj majci - zajedno s maloljetnicom u stanu usmrtila dijete, a potom ga odnijela na plažu u napuštenoj vojarni. Nadalje, otežavala je policiji istragu jer je tek iza ponoći prijavila nestanak djeteta iako je počinila djelo već oko 18 sati. Muškarac se sumnjiči da im je pomogao u prikrivanju djela - nije to prijavio, iako je znao što su napravile. Ovo je vrlo teško ubojstvo, koje se ne pamti u Istarskoj županiji, pa ni u Hrvatskoj. Pula je danas, kao i cijela Istra, pa i Hrvatska u šoku."

Majka večeras kod suca istrage

U javljanju uživo za Dnevnik Nove TV Balen je kazao kako je 32-godišnjakinja nešto prije 17 sati privedena u Državno odvjetništvo, da bi je dva sata kasnije policija vratila u svoje prostorije.

"Očekuje se da u Državno odvjetništvo bude doveden i osumnjičeni muškarac. Osumnjičenu ženu, majku ubijenoga djeteta, policija će večeras privesti u zgradu Županijskog suda, sucu istrage, koji bi joj po prijedlogu državnog odvjetnika trebao odrediti pritvor. Za što se točno sumnjiči maloljetnica i na koji je točno način pomogla u ovom stravičnom zločinu policija još nije rekla. Za muškarca se zna - pomogao im je prikriti zločin, nije ga prijavio, i pomogao im je u zametanju tragova.

Ovako okrutan zločin ne pamte ni iskusni policijski istražitelji, liječnici s kojima smo danas razgovarali, kao ni Puljani", kazao je Marko Balen.

Puljani ne mogu doći sebi, ne mogu vjerovati da je majka ubila dijete... "Ja imam malo dijete, umrla bih da se njemu nešto desi. A napraviti nešto svom djetetu, ne znam, ne razumijem...", kazala je Puljanka Edita. "Ne mogu to zamisliti, što natjera taj ljudski um, što se događa čovjeku u glavi, ne znam, ne znam-... Što da kažem. strašno...", kazala je njena sugrađanka Nada.

Sve više zlostavljane djece

Stručnjaci tvrde - teško je prodrijeti u ljudski um. Prof. dr. sc. Mirjana Graovac, pročelnica Zavoda za dječju i adolescentnu psihijatriju KBC-a Rijeka, kaže: "Ono što klinička praksa pokazuje jest da je sve više smetnji i sve težih patologija u djece i mladih, što upućuje na posljedice stresnosti življenja i uvjeta u kojima se djeca odgajaju".

Udruge za zaštitu djece i mladeži tvrde kako je sve više djece koja su na neki način zlostavljana. A crne brojke, oni neprijavljeni slučajevi, još su puno veće.... Prijavom se mogu spriječiti teži zločini, smatraju oni.

"U hrvatskom zakonu postoji obveza svake osobe da prijavi svaku sumnju na nasilje, a pogotovo se to odnosi na stručnjake koji rade s djecom ili obiteljima. Teško je nekad odlučiti treba li to prijaviti, hoće li to izazvati neku lavinu događaja, hoće li se netko naljuititi, što ako smo u krivu, ali treba imati na umu da prijavljujemo sumnju na nasilje", kaže Lorena Zec, psihologinja u udruzi SOS Rijeka.

Stručnjaci tek trebaju utvrditi što je nagnalo majku i maloljetnicu da na okrutan način ubiju nedužno trogodišnje dijete.

Marko Balen kazao je kako je danas razgovarao s pravnicima i oni kažu kako je gotovo sigurno da će sudac istrage večeras za svo troje osumnjičenih odrediti pritvor, zbog težine djela i dobi djeteta koje je ubijeno.

Podsjetimo, tijelo dječaka za kojim se tragalo cijelu noć, nakon što je njegova majka prijavila nestanak u utorak kasno navečer, pronađeno je u srijedu oko devet sati u plićaku, oko kilometar dalje od lučice Mandrač.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene