Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Treći dan potrage

Pronađeno tijelo slovenskog ronioca

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jutros je locirano tijelo slovenskog ronioca Dejana Šarmana koji je nestao u subotu popodne na izvoru Cetine u blizini Knina gdje je rijeka duboka i do sto metara. Pronađeno muško tijelo izvučeno je na kopno.

Tijelo nesretnog Slovenca nije pronađeno na dubinama od 100 metara, već u uskom 'dimnjaku' na mjestu gdje je Cetina duboka 20 metara. 'Pretpostavlja se da je Dejan kada se pokušavao spasiti promašio glavni kanal, zbog mutne vode i nedostatka svjetla zaglavio se u tzv. dimnjaku', rekao je Teo Barišić, pročelnik HGSS-a Šibenik. Dodao je kako će tijelo slovenskog ronioca biti izvučeno kroz nekoliko sati.

Pročitajte i ovo Nestali dječak iz Njemačke Pregledavaju centimetar po centimetar I dalje se traga za malenim Arianom (6): Danas najveća operacija potrage - 1200 pomagača, ljudski lanci, desetak dronova u zraku Ilustracija Nesreća na moru Tragičan kraj potrage za nestalim roniocem: Na dubini od 23 metra pronađeno tijelo u šibenskom arhipelagu

Prizmić je rekao je akcija potrage bila izuzetno otežana i opasna zbog konfiguracije potpopljenog izvora u kojem ima više slijepih prolaza i kanala, roni se na dubinama od oko 100 metara u ograničenom prostoru uz malu i nikakvu vidljivost. Takva ronjenja može obavljati samo nekolicina ljudi u Hrvatskoj koji su obučeni za tehničko i speleoronjenje, naglašava Prizmić. 'Vidljivost kod potrage je bila otežana, jer je zbog brojnih urona došlo do oslobađanja finih čestica na stijenkama podzemnih hodnika', naglasio je Prizmić pretpostavljajući da je zbog toga nestali slovenski ronilac izgubio orjentaciju i nije uspio izroniti iz izvora

>> Za danas obustavljena potraga za slovenskim roniocem

Slovenac Dejan Šarman bio je iskusan ronilac koji je fotoaparatom krenuo snimiti podvodni svijet Cetine. Njegov nestanak odmah su prijavili kolege koji su s njim ronili.  Marica Kosor, glasnogovonica PU Šibensko-kninske kazala je da su slovenski ronioci imali važeće dozvole za ronjenje, no policija još ne raspolaže informacijom o tome jesu li imali dozvolu za uron u izvor Cetine.

'Precjenjuju svoje mogućnosti i sposobnosti i najčešće je ljudski faktor kriv što se događaju takve nesreće. Nakon tečaja brojni se opuste, rone dublje od dopuštenog zakonom, trude se što duže biti pod vodom bez zraka. Time riskiraju nesvjesticu. Krši se i zlatno pravilo. Najčešća greška je ta što ronioci na dah, lovci, ribolovci idu sami i na taj način ugrožavaju sami sebe', rekla je Aleksandra Barić, instruktorica ronjenja. Instruktori ronjenja od polaznika tečaja ne traže zdravstveni karton. Odgovornost po tom pitanju zahtjeva se od kandidata jer bez obzira na dob, spol pa čak i stupanj izučenosti duboki zaroni ne preporučuju se svima. Užitak pod vodom ne smije u zaborav potisnuti pravila.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene