457794
457794
457794
457794
457794

PRESUDA PROTIV ZADARSKE BOLNICE Zbog nemara i grubih propusta skrivili smrt djeteta

Roditeljima je nakon vještačenja tima Medicinskog fakulteta u Zagrebu potvrđeno kako postoji uzročno-posljedična povezanost pogreške koju su učinili djelatnici Opće bolnice.

 
 
 
 
 
Opća bolnica Zadar (Foto: Dino Stanin/PIXSELL)
Opća bolnica Zadar (Foto: Dino Stanin/PIXSELL)

Općinski sud u Zadru donio je nepravomoćnu presudu protiv Opće bolnice Zadar, kojoj se nalaže da K.Z i Ž.Z. uplati iznos od ukupno 290 tisuća kuna za naknadu štete zbog smrti bliske osobe.

Bračni par je prije šest godina podnio tužbu protiv zadarske bolnice jer je zbog grubog propusta i nemara djelatnika bolnice preminulo njihovo dijete. Tužiteljica je na dan termina za porod zaprimljena u rodilište zadarske bolnice. Nakon što su obavljene sve pripreme, priključena je na CTG, aparat koji prati otkucaje djetetova srca. Iako je već prvi pregled CTG-om upućivao na moguće probleme, porod nije odmah obavljen. Uskoro je djetetu zatajilo srce.

Hitno je učinjen carski rez, ali unatoč reanimaciji dijete nije moglo biti spašeno, piše portal 057.info.

U tužbi je istaknuto kako je, iako je tužiteljica trebala biti pod nadzorom, u dva navrata došlo do gašenja CTG-a. Nadalje, zatajenje rada djetetova srca otkriveno je tek nakon 15 minuta. Roditeljima je nakon vještačenja tima Medicinskog fakulteta u Zagrebu potvrđeno kako postoji uzročno-posljedična povezanost pogreške koju su učinili djelatnici Opće bolnice.

Kako je potvrđeno presudom, da je porod obavljen odmah nakon prvog pregleda CTG-om, koji je već upućivao na patološko stanje, dijete bi danas bilo živo, prenosi Zadarski list..
 DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se