457794
457794
457794
457794
457794

PRESUDA PROTIV ZADARSKE BOLNICE Zbog nemara i grubih propusta skrivili smrt djeteta

Roditeljima je nakon vještačenja tima Medicinskog fakulteta u Zagrebu potvrđeno kako postoji uzročno-posljedična povezanost pogreške koju su učinili djelatnici Opće bolnice.

 
 
 
 
Opća bolnica Zadar (Foto: Dino Stanin/PIXSELL)
Opća bolnica Zadar (Foto: Dino Stanin/PIXSELL)

Općinski sud u Zadru donio je nepravomoćnu presudu protiv Opće bolnice Zadar, kojoj se nalaže da K.Z i Ž.Z. uplati iznos od ukupno 290 tisuća kuna za naknadu štete zbog smrti bliske osobe.

Bračni par je prije šest godina podnio tužbu protiv zadarske bolnice jer je zbog grubog propusta i nemara djelatnika bolnice preminulo njihovo dijete. Tužiteljica je na dan termina za porod zaprimljena u rodilište zadarske bolnice. Nakon što su obavljene sve pripreme, priključena je na CTG, aparat koji prati otkucaje djetetova srca. Iako je već prvi pregled CTG-om upućivao na moguće probleme, porod nije odmah obavljen. Uskoro je djetetu zatajilo srce.

Hitno je učinjen carski rez, ali unatoč reanimaciji dijete nije moglo biti spašeno, piše portal 057.info.

U tužbi je istaknuto kako je, iako je tužiteljica trebala biti pod nadzorom, u dva navrata došlo do gašenja CTG-a. Nadalje, zatajenje rada djetetova srca otkriveno je tek nakon 15 minuta. Roditeljima je nakon vještačenja tima Medicinskog fakulteta u Zagrebu potvrđeno kako postoji uzročno-posljedična povezanost pogreške koju su učinili djelatnici Opće bolnice.

Kako je potvrđeno presudom, da je porod obavljen odmah nakon prvog pregleda CTG-om, koji je već upućivao na patološko stanje, dijete bi danas bilo živo, prenosi Zadarski list..
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se