Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Iz C.I.O.S.-a se šire dimni plinovi štetni za zdravlje

120 vatrogasaca u borbi s požarom, građani upozoreni da ne izlaze van!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Požar u skladištu tvrtke C.I.O.S. na zagrebačkom Jankomiru i dalje je aktivan, no pod kontrolom je, osiguran sa svih strana i ne može se širiti, doznaje se večeras u Javnoj vatrogasnoj postrojbi Grada Zagreba.

Zbog požara u skladištu tvrtke C.I.O.S. na Jankomiru, ružom vjetrova zapadnim i sjeverozapadnim dijelom grada se šire dimni plinovi koji sadrže za zdravlje štetne onečišćivače, izvijestio je Hrvatski zavod za javno zdravstvo. Obavještavaju se građani prvenstveno zapadnog i sjevernog dijela grada da se ne izlažu dimu i dimnim plinovima, koji se šire s požarišta, te da zatvore prozore i vrata i ostanu u kućama i stanovima. Ako netko nakon izloženosti dimu osjeti bilo kakve probleme i simptome, potrebno je odmah javiti se svom liječniku ili pozvati hitnu medicinsku pomoć. Požar gasi 120 profesionalnih vatrogasaca i 50-ak članova dobrovoljnih vatrogasnih društava iz Grada Zagreba i Zagrebačke županije. Na terenu je i 40-ak vatrogasnih vozila, no u JVP-u procjenjuju da bi gašenje požara moglo još potrajati.

Pročitajte i ovo Plamen na trajektu u Biogradu Nije bilo putnika FOTO/VIDEO Drama u Dalmaciji! Zapalio se trajekt: Nakon duge borbe s plamenom, vatrogasci uspješno otklonili opasnost U požaru na obiteljskoj kući u Draganićima poginula je jedna osoba Identitet zasad nepoznat Tragedija kod Zagreba: Nakon požara u obiteljskoj kući pronađeno tijelo

Kiša koja je padala u Zagrebu nije pomogla u gašenju, kao ni MORH-ov helikopter, kažu u JVP-u, jer se takav požar prvenstveno gasi pijeskom i šljunkom.

Navode i da od profesionalnih vatrogasaca nitko nije ozlijeđen, no po dojavama, jedan od pripadnika DVD-a pri gašenju požara lakše je ozlijedio oko.

U zagrebačkom gradskom Uredu za upravljanje u hitnim situacijama očekuju da bi požar mogao biti ugašen do jutra.

Navode da je udio dušičnog oksida, ugljičnog monoksida, sumpornog dioksida, ozona i lebdećih čestica unutar dozvoljenog raspona, a vrijednosti uzorkovanog izgorenog materijala i uzoraka zraka s požarišta bit će poznate sutra ujutro.

VIDEO Masovna evakuacija: Vatra uništava 'baštinu čovječanstva'!

MORH: Vojni helikopter u 40 letova izbacio 74 tone vode gaseći požar na Jankomiru

U gašenju požara pomogao je helikopter Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, koji je od 15.55 do 20 sati u 40 letova izbacio 74 tone vode, priopćeno je danas iz Ministarstva obrane RH.

Helikopter je opremljen specijalnim vjedrom, tzv. bambi bucketom, u koji stane dvije do tri tone vode. Toliko se u jednom naletu može ispustiti na područje zahvaćeno požarom. Tijekom letova u ukupnom trajanju od 3 sata i 35 minuta, utrošio je 2700 litara goriva.

Helikopter Mi-171Sh iz sastava Eskadrile višenamjenskih helikoptera (EVH) 91. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a pomogao je u gašenju na zahtjev za pomoć Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS).

S obzirom na to da se vatra koja je izbila u pogonima C.I.O.S-a brzo širila, a situaciju dodatno otežavao jak vjetar i nepristupačan teren, pomoć iz zraka koju je pružao helikopter HRZ i PZO-a bila je važna za stavljanje požara pod kontrolu, navodi se u današnjem priopćenju Samostalna služba za odnose s javnošću MORH-a.

Upozorenje za građane

Građane i dalje upozoravaju da se ne izlažu dimu koji se širi s požarišta, da ostaju u zatvorenome te zatvore prozore i vrata.

U Zavodu za hitnu medicinu Grada Zagreba kažu da do sada nitko od građana nije zbog požara zatražio pomoć u ambulantama Hitne. Njihove ekipe na mjestu su događaja, spremne pružiti pomoć vatrogascima, no u Zavodu ne raspolažu trenutačno nikakvim podacima o intervencijama.

Službene informacije bit će dostupne nakon što požar bude ugašen, kažu u Hitnoj.

Još nije poznat uzrok požara koji je zahvatio otpadne materijale u reciklažnom centru C.I.O.S. grupe. Sve dežurne službe izašle su na intervenciju, a gašenje je u tijeku, navodi C.I.O.S. i dodaje kako će javnost i dalje izvještavati o svim relevantnim događanjima i poduzetim mjerama.

Ured za upravljanje u hitnim situacijama kaže da gore sprešani automobili u kojima ima i plastike i gume, što je uzrok jakog zadimljavanja.

Ured je nešto prije 14 sati dobio dojavu o požaru u postrojenju C.I.O.S. u Jankomiru (Josipa Lončara 15).

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene