Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na području Splita

Narko-banda pokušala ubiti šefa suparničke bande, pucali usred dana na prometnoj cesti

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
USKOK je pokrenuo istragu protiv četvorice muškaraca udruženih u skupinu radi nabave i prodaje droge koji su pokušali ubiti vođu suprotstavljene narko-bande kako bi stekli prevlast u prodaji droge na širem splitskom području.

USKOK je preuzeo kazneni progon od Županijskog državnog odvjetništva u Splitu koje je prethodno na temelju kaznene prijave splitsko-dalmatinske policije pokrenulo istragu protiv četvorice hrvatskih državljana (1980., 1979., 1981., 2002.) zbog sumnje na počinjenje kaznenih djela pokušaja ubojstva u sastavu zločinačkog udruženja, pomaganja u pokušaju ubojstva u sastavu zločinačkog udruženja, dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom te neovlaštene proizvodnje i prometa drogama.

Istražitelji sumnjaju da je prvookrivljeni 44-godišnjak od 12. prosinca 2019. do 11. travnja 2023. u Splitu, okupio 45-godišnjaka i 43-godišnjaka radi kontinuirane nabave i krijumčarenja brodovima velikih količina kokaina iz Južne Amerike, Afrike i Španjolske te prodaje droge na području Europske unije. Osim toga, nabavljali su i prodavali marihuanu i hašiš na području Europske unije, pri čemu je 43-godišnjak u skupinu doveo i 22-godišnjaka radi prodaje tih droga u Hrvatskoj.

Pročitajte i ovo Djevojčica u sobi Nedovoljna kazna Očuh djeci pokazivao spolovilo, a majka ih tukla: Pogledajte kakvu je presudu donio sud!

Kako bi stekli prevlast u prodaji droga nad drugim kriminalnim grupacijama na širem splitskom području, isplanirali su ubojstvo pripadnika suprotstavljenih grupacija.

"Okrivljenici su, nakon što su se pripadnici njima suprotstavljene grupe 10. i 11. travnja 2023. sukobili s 22-godišnjakom te mu udarcima u predjelu lica nanijeli više ozljeda, taj sukob iskoristili kao povod za realizaciju svog plana stjecanja prevlasti u prodaji droga te su razradili plan da usmrte osobu oko koje je okupljena suprotstavljena grupa", stoji u priopćenju USKOK-a.

Djelujući u okviru zločinačkog udruženja prema unaprijed postignutom dogovoru o podjeli posla, okrivljenici su se 11. travnja 2023. s nakanom da ubiju muškrarca, odvezli na prethodno dogovoren susret s njim. Po dolasku na mjesto susreta, 45-godišnjak i 43-godišnjak su ispalili više hitaca u smjeru oštećenika, od kojih ga je jedan pogodio, a jedan je oštetio vozilo parkirano u blizini.

Pročitajte i ovo Travel blogeri Fernanda i Vincente Počelo suđenje Trojica od sedmorice silovatelja blogerice dovedena pred sud: Silovana žena poslala snažnu poruku koja slama srce

Nakon pucnjave su pobjegli i zamijenili vozilo kako bi prikrili i uništili tragove, te izbjegli uhićenje i kazneni progon, a ranjenog muškarca su ostavili na mjestu događaja, bez da su mu pružili pomoć. Ipak, ozlijeđeni muškarac nije premino zahvaljujući pravovremenoj liječničkoj intervenciji.

"S obzirom na to da se pucnjava odvijala po danu u prometnoj ulici, okrivljenici su bili svjesni da mogu stradati i drugi građani", dodaju iz USKOK-a.

Pročitajte i ovo Ilustracija Slijedi obdukcija Tužan kraj potrage: U rijeci pronašli tijelo muškarca

Osim toga, sumnja se da je 22-godišnjak 12. travnja 2023. u stanu u Klisu držao ukupno 74,3 grama marihuane, 5,8 grama hašiša, 0,5 grama kokaina te digitalnu vagu s tragovima droga.

Trojica okrivljenika od ranije se nalaze u istražnom zatvoru koji im je određen u drugom kaznenom postupku.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene