Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Suđenje stoljeća

VIDEO Matanić: Izigrali su me policija i USKOK!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Optuženici za ubojstvo Pukanića i Franjića izjasnili su se da nisu krivi.

U 9.30 čitanjem optuženice počelo je suđenje za ubojstvo Pukanića i Franjića. Robert Matanić u sudnicu je doveden s okovima na rukama i nogama zbog toga jer je iz pritvora kriomice pokušao poslati pismo. Nitko od optuženih ne osjeća se krivim.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ispitani posljednji svjedoci Dovršen dokazni postupak na suđenju za ubojstvo Ive Pukanića Slika nije dostupna Nastavlja se suđenje Mafalani tvrdi da nije čuo za Đurovića i Zagorca

Robert Matanić je rekao da su ga USKOK i policija naveli na suradnju da iznosi neke konstrukcije pa su ga izigrali. 'Izigrao me odvjetnik Debec na čiji sam nagovor napisao pismo i kao naručitelja naveo Zagorca, Jocića i Subotića', rekao je Matanić koji tvrdi da su to bile konstrukcije za koje su mu obećali status svjedoka.

'Ja sam im povjerovao, a na kraju je ispalo da su mi zabili nož u leđa. USKOK je dao status zaštićenog svjedoka ovisniku o heroinu i sitnom lopovu iz čijeg iskaza ispada da sam ja nekakav retardirani idiot', kazao je Matanić sudskom vijeću pod predsjedanjem sutkinje Ivane Kršul. Ustvrdio je da su mu priču o zaštićenom statusu 'servirali' odmah na policiji i prije nego što je dao iskaz pred istražnim sucem te da mu je to, preko bivšeg šefa policijskog odjela za organizirani kriminal Tomislava Kralja, poručio i glavni državni odvjetnik Mladen Bajić.

'Da sam imalo odgovoran ne bih, odmah na početku, pristao na suradnju s policijom. Nisam htio šutjeti jer nisam imao što skrivati', kazao je.

Budući da je njegova današnja obrana bila bitno drugačija od ranijih svjedočenja sutkinja je čitala sve njegove dosadašnje iskaze u policiji i na sudu. Za pročitane iskaze Matanić je rekao da je iz današnjeg svjedočenja više nego jasno zašto ih je i pod kojim okolnostima dao. 'Iznio sam tek neke svoje sumnje, a ne ono u što sam siguran', kazao je.

Odbijena je odgoda za nastavak suđenja  koja je zatražena zbog čekanja na izručenje Bojana Gudurića koji se jučer predao vlastima u Republici Srpskoj.

Kolona blindiranih vozila uz veliki broj policajaca stigla je na Županijski sud u Zagrebu oko 8.30 sati. Grad je blokiran, a specijalci s dugim cijevima nalaze se posvuda. Ulice oko Županijskog suda u Zagrebu na kojem se održava suđenje ubojicama Ive Pukanića i Nike Franjića bile su ispražnjene a pirotehničari su rano jutros pregledali i vozila sudaca.

Suđenje se održava u velikoj dvorani zagrebačkog Županijskog suda u kojoj red održava 13 pravosudnih policajaca, a raspravu prate i otac i sestre ubijenog Ive Pukanića. U sudnici su i diplomatski predstavnici Crne Gore, a rodbina Slobodana Đurovića angažirala je i odvjetnicu iz Pariza koja je također među publikom.

>> Sve je spremno za suđenje stoljeća

Interes medija već je prešao granice uobičajenog praćenja i akreditirano je čak 130 novinara i 29 medijskih kuća. Među njima i ekipa BBC-a i Financial Timesa. Svi sudionici imat će poseban režim ponašanja, dok će policajci u odorama i civilu posebno motriti zbivanja pred sudom. Sve oči sutra bit će uprte upravo u sudnicu Županijskog suda, a sve će zanimati kako će se osumnjičenici na ovoj stolici izjasniti o krivnji.

>> Gudurić je uplašen i boji se likvidacije

Prva dva dana trebala bi se čitati optužnica, okrivljenici će se izjasniti o krivnji, odredit će se termini za saslušanje svjedoka i iznijet će se dokazni prijedlozi. Među prvima, bi navodno trebao svjedočiti Sreten Jocić poznatiji kao Joca Amsterdam, kojega je srpsko tužiteljstvo označilo kao organizatora grupe. Zbog rizika, Joca će se Zagrebu javiti video-linkom.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene