Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Krivotvorili 180.000 eura

Optuženi jer su u Bjelovaru držali ilegalnu tiskaru eura

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Protiv 12 pripadnika skupine koja je držala prvu hrvatsku ilegalnu tiskaru eura USKOK je podignuo optužnicu.

USKOK je optužio dvanaestoro pripadnika skupine koja je držala prvu ilegalnu tiskaru eura u Hrvatskoj i u optjecaj stavila gotovo 180.000 krivotvorenih eura.

Pročitajte i ovo Ilustracija Otkrivao službene tajne Policajac iz istraga otkrivao gdje dileri drže drogu pa ju s dvojicom suradnika krao i prodavao Uhićeno 10 ljudi zbog preprodaje droge Uhićenja u Puli i Zagrebu Pale dvije narkobande, uhićeno 10 ljudi, jedan je u šumi zakopao 12 kilograma kokaina

Članove skupine USKOK tereti zbog krivotvorenja novca u sastavu zločinačkog udruženja te krivotvorenja i pomaganja u krivotvorenju, izvijestilo je tužiteljstvo na internetu, navodeći samo njihovu dob i inicijale.

>> USKOK zatražio istražni zatvor za šest krivotvoritelja novca

Prvookrivljenog se tereti da je lani od rujna do 26. ožujka ove godine na području Bjelovara, Koprivnice, Varaždina, Čakovca i Zagreba povezao trojicu radi izrade krivotvorenog novca i stavljanja u optjecaj.

Jedan od članova skupine potom je uz pomoć suokrivljenice u svom obrtu izrađivao novčanice od 50 eura i predavao ih prvookrivljeniku koji je za njihovo stavljanje u optjecaj angažirao ostale okrivljene.

Skupina je na taj način u optjecaj stavila najmanje 3.592 krivotvorene novčanice od 50 eura.

USKOK je predložio produljenje istražnog zatvora protiv jednog okrivljenika.

Pripadnike tog zločinačkog udruženja policija je uhitila krajem ožujka, kada je na području Bjelovara otkrila prvu ilegalnu tiskaru eura u Hrvatskoj.

Tada je u zajedničkoj akciji policije i Europola 'Confictus', što na latinskom znači krivotvorina, na širem području sjeverozapadne Hrvatske uhićeno 19 osoba, a 12 ih je kazneno prijavljeno. Među uhićenima je bio i muškarac koji je u pokušaju bijega u Dubravi bacio neaktiviranu ručnu bombu na policajce.

Policija je krajem ožujka objavila da je obuhvaćena kompletna kriminalna organizacija od potrošača do organizatora i proizvođača lažnog novca. Krivotvorine su osim u Hrvatskoj distribuirali u Italiji, Austriji i Sloveniji. Policijski kriminalisti objasnili su da svaka krivotvorena novčanica ima specifične oznake pa su policije susjednih zemalja po istom principu utvrdile da je novac proizveden u Hrvatskoj.

Skupina je otkrivena gotovo istodobno kada je ona počela poprimati oblik ozbiljne organizacije.

Prema podacima policije u Europi se godišnje otkrije pola milijuna krivotvorenih novčanica dok je u Hrvatskoj prošle godine otkriveno 1.145 takvih krivotvorina. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene