Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Presuda u 11 sati

VIDEO: Kalinić s novim imidžem osuđen na godinu i pol zatvora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kalinić je na zagrebački Općinski sud doveden pod pratnjom specijalaca.

Sretko Kalinić je zbog krivotvorenja dviju hrvatskih putovnica nepravomoćno osuđen na godinu i pol zatvora. Dobio je po deset mjeseci za svaku krivotvorenu putovnicu. Ukinut mu je pritvor za krivotvorenje putovnica, ali je pokrenut novi zbog izručenja. Ovaj 36-godišnji pripadnik srpskog Zemunskog klana ima pravo na žalbu u roku od osam dana. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ubojica masakrirao žrtvu 'Jarunsko ubojstvo', izazvalo šok u Crnoj Gori: Pronašli ga raskomadanog Slika nije dostupna Jesmo li spremni na katastrofu Kalinić: NE Krško je veća opasnost za Zagreb nego za Ljubljanu

Kalinić je na zagrebačkom Općinskom kaznenom sudu osuđen jer je pomoću lažne osobne iskaznice na ime Drago Cesar 2006. uspio u zagrebačkoj policiji dobiti hrvatsku putovnicu. U siječnju 2009. isto je učinio u hrvatskom konzulatu u inozemstvu dobivši putovnicu na ime Milivoja Mandića.

Kalinić se na zagrebačkom Općinskom sudu pojavio u neprepoznatljivom izdanju s dužom bradom. Rekao je da ne bi došao na ročište da je znao da će ga novinari snimati, a na izlasku iz sudnice se opet nasmiješio novinarima.

Na samom kratkom i brzopoteznom ročištu Kalinić je priznao krivnju za krivotvorenje dviju hrvatskih putovnica. Istina, prvo je rekao da nije kriv da bi se na kraju ipak izjasnio kako ostaje pri onome što je rekao u istražnom postupku te je tako priznao krivnju. Tužiteljica je zatražila oduzimanje putovnica i ukidanje pritvora za Kalinića.

>> 'Kalinića treba izručiti tiho, uz maksimalno osiguranje'

Kalinić, koji ima hrvatsko i srbijansko državljanstvo, zbog lažnih je putovnica optužen prije samo pet dana, a suđenje mu je organizirano u rekordnom roku jer očekuje izručenje Srbiji, potvrdio je ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković. Kalinić bi već sutra ili čak noćas, uz visoke sigurnosne mjere, mogao biti prevezen u Srbiju.

Glasnogovornik Županijskoga suda Krešimir Devčić objasnio je da u rješenju koje je potpisao ministar pravosuđa nema nijednog uvjeta koji bi trebalo ispuniti radi izručenja. 'To znači da se Kalinić mogao izručiti i prije današnjeg suđenja na Općinskome kaznenom sudu', rekao je Devčić, ne želeći nagađati kada će se, a da to nije povezano s Haaškim sudom, prvi hrvatski državljanin izručiti nekoj drugoj državi. Kalinić je, naime, rođen u Zadru i ima dvojno državljanstvo - hrvatsko i srbijansko. Neki srbijanski i hrvatski mediji nagađaju da bi Kalinić uz jake mjere osiguranja mogao već sutra zrakoplovom put Beograda.

Kalinić je u Srbiji, osim za ubojstvo Đinđića, u odsutnosti osuđen i na 40 godina zatvora zbog drugih ubojstava i otmica. Kalinić bi trebao biti prvi hrvatski državljanin koji će biti izručen Srbiji.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene