Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slučaj HEP-TLM

Na sud stigla i šesta optužnica protiv Ive Sanadera

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na Županijskom sudu u Zagrebu potvrđeno je da je stigla nova, šesta po redu, optužnica protiv bivšeg premijera Ive Sanadera, ovoga puta u slučaju HEP-TLM.

Na zagrebački Županijski sud stigla je nova, šesta po redu, optužnica protiv bivšeg premijera i predsjednika HDZ-a Ive Sanadera kojega se u ovom slučaju tereti da je HEP oštetio za 650 milijuna kuna, potičući tadašnjeg predsjednika uprave Ivana Mravka da šibenskom TLM-u i mostarskom Aluminiju prodaje struju ispod tržišne cijene.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković sasuo paljbu po svima Plenković: "Milanović više kao predsjednik ne postoji! On to jako dobro zna. Trebao bi podnijeti ostavku" Andrej Plenković sjednica Vlade Plenković se hvalio Rafaleima, najavio i što će biti iduća ulaganja u vojsku

Glasnogovornik suda Krešimir Devčić potvrdio je Hini da je zaprimljena optužnica zagrebačkog Županijskog državnog odvjetništva koju bi sudac istrage uskoro trebao dostaviti na odgovor Sanaderovoj obrani.

>> Sanaderov bivši tjelohranitelj otkrio što je radio s njegovim umjetninama

Nakon što je u veljači prošle godine u tužiteljstvu ispitan o ovom slučaju, Sanader je ustvrdio je da je riječ o 'političkom progonu' jer je struja TLM-u i Aluminiju prodavana temeljem zakonitih Vladinih odluka.

'Riječ je o odlukama Vlade. I moje i svih prethodnih vlada, pa čak i u vrijeme socijalističke Hrvatske, da se određenim gospodarskim subjektima pomaže. Brodogradnji smo pomagali izravno iz proračuna s izravnim subvencijama, nekima smo pomagali kroz jeftiniju struju. U slučajevima TLM-a i Aluminija Mostar postoji taj politički aspekt koji se ne smije zanemariti', kazao je tada Sanader, ističući da su odluke bile utemeljene i u političkom programu kojim je dva puta dobio izbore.

I njegova obrana tada je isticala da se ponavlja isti obrazac tužiteljstva kojim se kriminaliziraju političke odluke Vlade.

U slučaju HEP-TLM tužiteljstvo je još u siječnju 2012. optužilo Mravka pa se pretpostavlja da bi im se moglo suditi u jednom postupku. Optužnica protiv Mravka podignuta nakon više od godinu i pol istrage, a njome su obuhvaćeni i bivši Mravkov savjetnik umirovljeni general Ivan Kapular te bivši član Nadzornog odbora HEP-a Zdenko Juričić.

Kapulara se tereti da je od Mravka tražio da mu na račun HEP-a omogući ljetovanja od 41 tisuću kuna, a Mravak je optužen i da je u dogovoru s Jurčićem odobrio razna plaćanja zaključivanjem fiktivnih ugovora o djelu i tako mu nezakonito pribavio 131 tisuću kuna, a HEP oštetio za 266 tisuća kuna, to jest za ukupno 307 tisuća kuna.

Uoči podizanja te optužnice Državno odvjetništvo odustalo je od kaznenog progona protiv bivšeg potpredsjednika Vlade Damira Polančeca i bivšeg direktora TLM-a Ivana Koštana, koji su bili pod sumnjom od početka istrage. Dođe li do suđenja, oni bi trebali biti ispitani kao svjedoci.

U nizu optužnica protiv bivšeg premijera, Sanadera se tereti da je prodajom jeftine struje, zajedno s Mravkom, pogodovao i Diokiju Roberta Ježića, a o osnovanosti te optužnice sud bi trebao odlučivati 19. rujna. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene