Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Koncert neonacista u Križevcima

'Nije bilo obilježja, to je bio rođendan'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zbog narušavanja javnog reda i mira nošenjem i isticanjem simbola koji potiču na diskriminaciju i nesnošljivost, prilikom dolaska na koncert neonacističke glazbene skupine, policija je u Križevcima privela 34 osobe. Oni koji su bili na mjestu događaja kažu kako nije bilo spornih obilježja, a mladi antifašisti ogorčeni su na policiju jer je, po njima, bila preblaga.

Koncert se sinoć trebao održati u zatvorenom prostoru društvenog doma u mjestu Bukovje Križevačko, kod Križevaca, a oko 18 sati policija je ondje zatekla i na kriminalističku obradu privela 34 osobe, od kojih je 25 bilo hrvatskih državljana, osam Nijemaca i jedan Talijan. Nad jednom osobom koja je pružala aktivni i pasivni otpor tijekom policijskog postupanja uporabljena su sredstva prisile i ta je osoba, kao je izvjesila PU koprivničko-križevačka, zadobila lake tjelesne ozljede. Sredstva prisile upotrebljena su protiv muškarca koji je vrijeđao i omalovažavao policijske službenike. Dovršenom prekršajnom obradom utvrđeno je da su trojica hrvatskih državljana narušavali javni red i mir nošenjem i isticanjem na javnom mjestu simbola koji potiču na diskriminaciju i nesnošljivost.

Pročitajte i ovo Koncert - 2 Oko 30.000 eura Organizator zabranjenog koncerta u Puli traži odštetu: "Gradonačelnik bi to trebao platiti iz vlastitog džepa" Ilustracija Tužili je organizatori Pula izgubila spor oko zabranjenog koncerta, stigla reakcija gradonačelnika: "Ne odustajemo od svojih argumenata"

>> Križevci: Uhićeno dvadesetak neonacista

Koncert banda Blue Max, koja je zabranjena u vlastitoj domovini Njemačkoj, u 18 sati prekinut je s obzirom da organizator nije udovoljio zakonskim odredbama. Dvoje organizatora nisu prijavili javno okupljanje iako su to po zakonu bili dužni. Tijekom dana šestero osumnjičenih dovedeno je na Prekršajni sud u Križevcima jer su sudjelovali u pokušaju organiziranja koncerta njemačke pronacističke glazbene skupine, a policijski službenici i nadalje poduzimaju mjere i radnje na utvrđivanju eventualnih drugih prekršaja i kaznenih djela.

'Nije bilo nacističkih simbola'

Oni koji nosili nedopuštene simbole mržnje i opirali se uhićenju, završili su kod prekršajnog suca. Njihovi prijatelji koji su pušteni kažu da nisu radili ništa protuzakonito. Tvrde da isticanja nacističkih simbola nije bilo. 'Ne, ne sve je bilo regularno', rekao je našoj jedan od njih. 'Neka cura je slavila rođendan, dobili smo poruke preko facebooka i to je to', dodao je drugi.

Mladi zagrebački antifašisti nezadovoljni reakcijom policije

Udruga mladih antifašista grada Zagreba izrazila je danas zadovoljstvo reakcijom javnosti zbog pokušaja organiziranja neonacističkog koncerta u Bukovju Križevačkom, ali smatra da da je reakcija policije bila preblaga. Udruga podsjeća da se nakon anonimne dojave u petak navečer odlučila koristiti javnim pritiskom jer su, kažu, 'iz iskustva naučili kako je to jedini način da se neonaciste spriječi u njihovoj namjeri'. Mladi antifašisti tvrde da je policija reagirala samo zahvaljujući javnom pritisku i ocjenjuju da je 'epilog događaja sramotan'.

'Veća represija u Varšavskoj nego u Križevcima'

Ocjenjujući postupanje policije Udruga mladih antifašista grada Zagreba kaže kako se iz, kako su naveli, 'sramotno blagih optužnica vidi da je ovo policija napravila tek reda radi'. U priopćenju, uz ostalo, kažu da je policija 'mnogo veću represiju pokazala u Varšavskoj ulici'. 'Očito je kako su za policiju', smatraju mladi antifašisti, 'mnogo opasniji oni koji štite svoj grad, nego neonacisti koji ga ugrožavaju'. Uz to kažu i da od policije oni 'nisu nikad ništa očekivali, pa tako ni sada'. Udruga mladih antifašista grada Zagreba na kraju priopćenja kaže da 'ovaj slučaj pokazuje kako se ne može oslanjati na policiju nego', smatraju oni, 'ljudi se sami moraju organizirati'. (I.D./T.Š./B.M./Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene