Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ponovno

Mravak u dopuni obrane u 'slučaju Buljubašić' negirao optužbe

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši direktor HEP-a Ivan Mravak na zagrebačkom je Županijskom sudu dopunio svoju obranu u odnosu na optužbe da je povratnika iz Australije Radu Buljubašića fiktivno zaposlio u HEP-u, iako je zapravo radio u središnjici HDZ-a.

Mravka se tereti da je Buljubašiću omogućio da četiri godine ne radi, a prima plaću te da po povlaštenoj cijeni kupi stan, čime je HEP oštećen za gotovo 700 tisuća kuna. Inače riječ je o jedinom kaznenom postupku koji protiv bivšeg šefa HEP-a ne vodi USKOK nego zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo.

Pročitajte i ovo Ilustracija zločinačko udruženje Uhićenja u tijeku: Nova akcija USKOK-a i policije Podignuta optužnica protiv krijumčara droge Visokovrijedna meta Pao je Cezar: Krijumčari droge ubrali najmanje 3,3 milijuna eura, USKOK podigao optužnicu

Po riječima njegova odvjetnika Branka Šerića Mravak je ostao pri prvom iskazu u kojem je negirao sve optužbe, a pred istražnom sutkinjom Jadrankom Mandušić iznosio je tek neke dopune. Neslužbeno se doznaje da je Mravak tvrdio da je cijeli slučaj bio u nadležnosti tvrtke HEP Proizvodnja te da on kao predsjednik uprave nije mogao voditi računa o svih 14 tisuća zaposlenika.

Osim Mravka, za zlouporabe položaja i ovlasti u ovom su slučaju optuženi i Aleksandar Bernik, Željko Dorčić, Antun Crnić i Mladen Beljo koji su obranu iznijeli krajem prošle godine, kada se na sudu prvi puta pojavio i Mravak.

Nakon suradnje s USKOK-om pušten iz pritvora

Nakon slučaja 'Buljubašić' Mravak je završio u istražnom zatvoru zbog sumnje da je s bivšim potpredsjednikom vlade Damirom Polančecom i bivšim čelnikom šibenskoga TLM-a Ivanom Koštanom HEP oštetio za 600 milijuna kuna prodajom struje TLM-u po cijeni jeftinijoj od tržišne. Potom je osumnjičen za pokušaj primanja dva milijuna eura mita za radove na sisačkoj termoelektrani i zagrebačkoj toplani.

Osim o aferama u kojima je sudjelovao izravno, svjedočio je i o nekim drugim slučajevima USKOK je protiv njega pokrenuo i istragu zbog sumnje da je struju po znatno nižoj cijeni prodavao dvjema tvrtkama u sastavu koncerna DIOKI te da je toj tvrtki bez odluke Uprave HEP-a dao zajam od 15 milijuna kuna s rokom otplate od 60 dana te kamatom od 10,5 posto. Nakon niza optužbi Mravak je odlučio surađivati s USKOK-om pa je 21. listopada, poslije pet mjeseci, pušten iz zatvora u Remetincu.

Osim o aferama u kojima je bio izravno umiješan Mravak je, po riječima svog branitelja, svjedočio i o nekim drugim slučajevima poput afere 'Fimi media' u kojoj se istražuje na koji je način izvlačen novac iz nekoliko javnih tvrtki i ministarstava.

U šezdeset sati snimljenog iskaza Mravak je pred USKOK-ovim istražiteljima, kako se neslužbeno doznaje, teretio bivšeg premijera Ivu Sanadera, šefa carine i rizničara HDZ-a Mladena Barišiću, ali i neke ministre.

>> Ivan Mravak dobio policijsku zaštitu

Nakon toga je dobio i policijsku zaštitu, a njegov odvjetnik Šerić kaže da je razlog za takvu mjeru bila policijska procjena da je ugrožena sigurnost njega ili njegove obitelji. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene