Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ne osjeća se krivim

Kobak ponovno pred sudom zbog izvlačenja novca iz HŽ-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na Županijskom sudu u Zagrebu nastavlja se suđenje Davorinu Kobaku, bivšem predsjedniku Uprave Hrvatskih željeznica, kojega se tereti da je s još troje suoptuženih preko tvrtke 'Agit' iz HŽ-a izvukao više od 3,7 milijuna eura.

Na pripremnom ročištu Kobak je rekao da se ne osjeća krivim, što su ustvrdili i bivša direktorica tvrtke 'Agit' Biserka Robić i bivši direktor Željeznica Srbije Vladimir Vasiljević, a jedino je Andrija Sarić, suradnik Biserke Robić u tom poduzeću, priznao nedjelo.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Opasnost od bijega Suđenje za HŽ: Kobak se ne vraća u Remetinec Slika nije dostupna Dovršio iznošenje obrane Kobak porekao izvlačenje 3,7 milijuna eura uz Agita

Na suđenju za izvlačenje 3,7 milijuna eura iz HŽ-a preko tvrtke Agit prvog dana postupka prikazana je snimka istražnog ispitivanja Andrije Sarića u USKOK-u u kojem je kazao da je sve radio po nalogu bivšeg predsjednika Uprave HŽ Holdinga Davorina Kobaka i direktorice Agita Biserke Robić. Kada se cijeli slučaj počeo spominjati u javnosti Kobak je, po Sarićevim riječima, postao vrlo nervozan, posebno kada je doznao da je priča došla i do resornog ministra Božidara Kalmete.

Sarić je u snimljenom priznanju ispričao da je kao šef prodaje u Agitu, sestrinskoj tvrtki HŽ-a, potpisivao fiktivne fakture koje mu je donosila direktorica Robić. Rekao je da je potpisivao bez mnogo pitanja, strahujući za radno mjesto.

>> 'Kobak je rekao da će sve izgladiti s Kalmetom'

Fiktivne fakture izdavale su se kako bi se isplatila provizija suradnicima iz susjednih zemalja, posebno iz BiH, preko kojih se prevozio željeznički teret. Zbog toga je došlo i do otvaranja off shore kompanija, kazao je Sarić, ističući da je prvu u nizu otvorio Kobak, koji je učestalo dolazio u Agit i s Biserkom Robić razgovarao 'iza zatvorenih vrata'.

Sarić je rekao kako su ga uvukli u cijelu priču, a priznao je da je kasnije i sam osnovao off shore tvrtku te dobivao proviziju po toni prevezenog tereta. Unatoč tome, u obrani pred USKOK-om je izjavio da prije uhićenja u svemu nije vidio ništa sporno te da je mislio da se sve radi zbog dobrobiti tvrtke.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene