Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nastavak suđenja

Indeks 3: Tko je glavna lady?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Preslušavanjem tajnih USKOK-ovih snimki na zagrebačkom županijskom sudu nastavljeno je suđenje u slučaju Indeks.

21 optuženi za kupoprodaju ispita na Ekonomskom fakultetu prisjećali su se svojih prošloljetnih dogovora sa studentima. Za iznose novca posrednici su se koristili šiframa, a odmah tijekom preslušavanja moglo se čuti i najzvučnije ime - bivše saborske moralne vertikale Deše Mlikotin Tomić.

'Apartmani' i 'plave knjige'

Tijekom preslušavanja snimki prvooptuženoga i drugooptuženoga u tom procesu moglo se čuti da optuženi govore u šiframa, primjerice 'apartmanima' kao ocjenama. Kada se govorilo o dvosobnom apartmanu, bila je zapravo riječ o ocjeni dovoljan, a kad se spominjala 'plava knjiga', bila je riječ o studentskom indeksu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'U 24 sata postala sam kriminalac' Deša Mlikotin-Tomić opovrgnula sve optužbe Slika nije dostupna Nastavljeno suđenje Index 3: 1.000 eura za prolaz kod Deše Mlikotin Tomić?

>> Kako se prijavljuje ispit na Ekonomskom fakultetu?

Puna četiri sata preslušavali su se razgovori posrednika Milana Čevida s onima koji su putem davanja mita htjeli pošto-poto dati ispite na fakultetu. Čevid je već ranije priznao krivnju kako je za novac sređivao ispite s profesorima, a u njegovom razgovoru sa studenticom Marijanom Husnjak čulo se još zvučnih imena osim Mlikotin Tomić.

U šifriranom riječniku optuženih i studenata dvosoban apartman je zapravo značio ocjenu dovoljan. Prva na popisu

Marijana Husnjak i njezina kolegica, studentica Sara Kelneri, koja je isto zvala Čevida, nisu optužene u slučaju, no zato su svjedočile u istrazi. Kelneri je na snimkama od Čevida tražila da joj sredi da ne izlazi na ispit iz financija te mu ponudila i veću cifru za ekstra trud. 'Glavna lady je u Londonu, ne volim otkrivat igrače, ali morat ću zatvorit pipu za cijelu ekipu. Nema veze, jedna je stvar sigurna, prva si na popisu', odgovorio joj je Čevid.

Podsjetimo, na 120 stranica optužnice u slučaju ‘Indeks 3’ 11 profesora ili predavača te voditeljicu referade na Ekonomskom fakultetu tereti se da su se, zajedno s posrednicima i studentima, udružili zbog davanja i primanja mita, protuzakonitog posredovanja i poticanje na protuzakonito posredovanje, zloporabu položaja i ovlasti te poticanje na ovjerovljavanje neistinitog sadržaja. Profesorica trgovačkoga prava Deša Mlikotin Tomić, koja je nakon izbijanja afere dala ostavku na mjesto predsjednice saborskoga Povjerenstva, tereti se da je na ispitu pustila dvojicu studenata koji su ispite platili posrednicima. Studenti su za ispite navodno plaćali od nekoliko stotina do dvije tisuće eura.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene