Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Suđenje u tijeku

Fra Šime za sve okrivio bankaricu: Pokušala me prevariti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Fra Šime Nimac, optužen da je bez ovlasti nadređenih crkvenih struktura u Baškoj Vodi prodao zemljište i uzeo 1,3 milijuna eura, u višesatnoj obrani na splitskome Županijskom sudu opovrgavao je kazneno djelo.

Na Županijskome sudu nastavljeno je nakon nešto više od mjesec dana od posljednje rasprave suđenje provoptuženome fratru Šimi Nimcu i drugooptuženoj bivšoj bankarici Jasmini Bilonić. Fra Nimac je rekao kako je novac od prodaje zemljišta najprije položio na račun župe, a zatim je, na nagovor drugooptužene Bilonić, koja mu je rekla da će tako dobiti veće kamate i oploditi kapital, novac podigao s računa župe i položio ga na svoj račun.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Sa mnom se poslužio' Bankarica Bilonić: Ja sam fra Šimi samo radila uslugu Slika nije dostupna Prodaja zemljišta Suđenje fra Nimcu: Nadbiskup Marin Barišić moli da ga više ne zovu za svjedoka

U ljeto 2012. novac je povjerio Jasmini Bilonić jer su zbog nestanka novca s računa župe počeli problemi u crkvi, no ona ga je zavlačila i nikako nije vraćala novac koji joj je dao na čuvanje.

Fra Šime Nimac rekao je sudu kako je tek tada shvatio da ga je Jasmina Bilonić od početka namjeravala prevariti.

Svjedok: 'Primio sam 413.000 kuna za brod'

Rasprava je početkom ljeta bila prekinuta na neodređeno vrijeme jer je sudski vještak procijenio da drugooptužena Jasmina Bilonić zbog problema sa srcem i kućne njege, na kojoj je trebala biti, ne može redovito pratiti raspravu.

Županijsko državno odvjetništvo fra Šimu Nimca tereti da je bez znanja i pisanog odobrenja Ordinarijata Splitsko-makarske nadbiskupije sklopio ugovor o kupoprodaji gotovo 40.000 metara četvornih u Baškoj Vodi za 1,3 milijuna eura.

U optužnici se navodi i da ga je, nakon uplate 9,8 milijuna kuna na račun župe, Jasmina Bilonić nagovorila da novac prebaci na svoj račun, što je on i učinio na temelju tri naloga za isplatu, pa su dio novca potrošili na kupnju vrijednih pokretnina i nekretnina, navodi se dalje u optužnici.

Fra Šime Nimac i Jasna Bilonić tim su novcem navodno kupili jahtu, luksuzni automobil i naposljetku zatvorili stari dug bankama. Naknadno je na računu bankarice pronađeno 2,3 milijuna kuna. Još se ne zna gdje je skriven ostatak novca.

Suđenje se nastavlja u utorak, kada će obranu iznijeti drugooptužena Jasmina Bilonić. U srijedu se očekuju završne riječi, nakon čega će biti izrečena presuda. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene