Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Liječnici se bore za život

Djevojčica ostala bez jetre, hitno joj treba transplantacija

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Metalni gol na mjesnom igralištu u Lužanu Biškupečkom, pored Varaždina, pao je prilikom igranja na 12-godišnju djevojčicu i oštetio joj jetru do te mjere da su je liječnici morali odstraniti.

Nesretna djevojčica loptala se s nekolicinom djece na igralištu te se u jednom trenutku objesila za prečku gola, koji je samo pao na nju. Nesreća se dogodila u subotu oko 19 sati, a djevojčica je u kritičnom stanju prebačena prvo u varaždinsku, te potom u zagrebačku bolnicu Merkur. Zbog težine ozljeda na jetri, liječnici su je djevojčici morali odstraniti te se ona nalazi u životnoj opasnosti, dok se ne pronađe donator jetre.

Pročitajte i ovo Bazen, ilustracija Tragedija Otac i djed skočili u bazen kako bi spasili dvogodišnju djevojčicu - obojica su preminula: "Plač majke bio je šokantan" Nestala djevojčica Danka osmi dan potrage Oglasila se policija o snimci iz Beča na kojoj je djevojčica koja nalikuje Danki

'Bila je pri svijesti sve do bolnice. Odmah je odvezena u operacijsku dvoranu, gdje je bila od 21 sat do tri ujutro. U pola 6 ujutro su nas iz bolnice obavijestili da je voze u Zagreb' kazao je za Večernji list zabrinuti otac djevojčice te dodao kako su liječnici kazali da se presađivanje jetre mora obaviti u roku od dva dana. Rekao je kako liječnici nisu naveli težinu ostalih ozljeda njegove kćeri, ali da su istaknuli kako postoji i druga mogućnost za njezin spas, o kojoj zasad nisu htjeli govoriti.

Djevojčici su nakon nesreće pomogla ostala djeca, podignuvši metalni gol s nje, a šestogodišnji dječak otrčao je po pomoć u mjesto. 'Gol je bio podložen kamenom, no kamen je očito pomaknut i bilo ga je lako prevrnuti', kazao je Večernjem djed šestogodišnjaka, Drago Meštrić te dodao kako je teško ozlijeđena djevojčica bila iznimno talentirana za nogomet te da se bavila još rolanjem i atletikom.

Jedini joj se spas transplantacija

S grčem u želucu otac djevojčice, Josip Žmuk nestrpljivo čeka vijesti iz bolnice. 100 kila težak okvir gola koji je tijekom igre pao na njegovu kćer potpuno joj je uništio jetra. U bolničkoj sobi sada čeka samo donora. Zbog siline udarca i iskrvarenja mala Mihaela do sad je već primila više od 10 litara krvi. Trenutačno je priključena na aparate i ne može komunicirati s okolinom. Jedini joj je spas transplantacija.

‘Ne možemo baš bilo koju jetru uzeti. Znači mora biti donor ispod 50-55 godina starosti da se može taj zahvat napraviti bez toga da onda poslije, da jetra loše ne funkcionira’, rekao je dr. Branislav Kocman, voditelj odjela za transplantaciju organa KB Merkur. I dok Mihaelina obitelj proživljava najteže trenutke, metalni okvir gola i dalje leži na dječjem igralištu. Iz općine Gornji Kneginec odbacuju bilo kakvu odgovornost. ‘Radi se o jednom igralištu koje nije u vlasništvu općine. Niti je općina opremila to igralište niti bilo što. 100 metara od toga nalazi se dječje igralište vrtića koje je opremljeno za potrebe djece gdje se 24 sata na dan mogu igrati, koje je atestirano i koje je za potrebe dječje igre’, rekao je Goran Kaniški, načelnik općine Gornji Kneginec.

Kako je to čekati na organ najbolje zna Mirela koja je čekala novo srce. Nakon uspješnog presađivanja, zajedno s dvoje kolega osnovala je udrugu Transplant koja je do sad pomogla mnogim ljudima.‘Jer su stotine života spašeni zahvaljujući isključivo dobroj volji i humanosti ljudi koji su se odlučili darivati organe nakon smrti. Mi možemo moliti, mi možemo plakati, mi možemo biti nesretni, ali ako nemate organ - nemate ni život’, rekla je Mirela iz udruge Transplant. U Europtransplantu čija je Hrvatska članica, ima oko 100 milijuna potencijalnih donora. 11-godišnja Mihaela za sad je na vrhu liste. Priliku za novi život čeka u zagrebačkoj bolnici, priključena na aparate. Minute istječu, vremena je malo, a Mihaelin život sada ovisi samo o dobroj volji drugih ljudi.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene