Obavijesti Video Pretražite Navigacija
USKOK-ova optužnica

Šteta gotovo milijun kuna: Djelatnica FINA-e, uz njih još 9, optužena za zločinačko udruženje i prijevare

Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Velika akcija USKOK-a (Foto: MUP) Galerija 1/2 >>
Uskok je nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Osijeku podigao optužnicu protiv 10 hrvatskih državljana zbog počinjenja kaznenih djela zločinačkog udruženja, prijevare u sastavu zločinačkog udruženja, krivotvorenja službene ili poslovne isprave, primanja i davanja mita, zlouporabe položaja i ovlasti te poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti.

Optužnicom se prvookrivljenom i drugookrivljenom stavlja na teret da su, od siječnja do 4. lipnja 2018., u Vinkovcima i drugim mjestima, u zajedničko djelovanje povezali ostale suoptužene radi stjecanja nepripadne imovinske koristi.

Pročitajte i ovo Ilustracija Pokušao se izvući Sučevim rođacima nosio darove kao mito, pokušao utjecati i na svjedoka: USKOK podigao optužnicu Ilustracija Predložen istražni zatvor Novi detalji USKOK-ove akcije: Pokrenuta istragu protiv zaposlenica Fine i Porezne uprave

U optužnici se navodi da su od različitih dobavljača nabavljali robu te ju preprodavali s namjerom da podijele novac, a da tu istu robu ne plate dobavljačima. U cilju realizacije plana, izradili su neistinitu poslovnu dokumentaciju društva koju su dostavili FINA-i i web-servisu Poslovna.hr kako bi neistinito prikazali poslovne rezultate navedenog društva.

Prema optužnici, neki od okrivljenika su od više trgovačkih društava zatražili isporuku razne robe s odgodom plaćanja nudeći kao jamstvo plaćanja prethodno sačinjene zadužnice, iako svjesni da se po istima neće biti moguće naplatiti.

Prema optužnici, petookrivljenik i šestookrivljenik s jednim su teleoperaterom ugovarali pretplatničke odnose u ime navedenog društva kako bi im bili isporučeni mobilni uređaji uz otplatu na rate, koje nisu namjeravali podmiriti. Okrivljenici su, na štetu više trgovačkih društava, pribavili nepripadnu imovinsku korist od najmanje 808.833,00 kune koji iznos su međusobno podijelili, navodi se u optužnici.

U optužnici se nalazi i djelatnica FINA-e, koja je, prema USKOK-ovim tvrdnjama na traženje prvooptuženog i uz obećanje da će za to biti nagrađena, u dva navrata, protivno odredbama Pravilnika o načinu i postupku provedbe ovrhe na novčanim sredstvima kojim je propisano i davanje podataka te Pravilniku o Jedinstvenom registru računa i Uputi o dostavljanju podataka u i iz Jedinstvenog registra računa, obavila tražene provjere i o njima obavijestila prvookrivljenog.

U optužnici se predlaže produljenje istražnog zatvora protiv jednog okrivljenika.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene