Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nema dokaza da je patila

'Obično ubojstvo': Mišiću 15 godina zatvora za ubojstvo Selene!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na splitskom Županijskom sudu izrečena je nepravomoćna presuda Ediju Mišiću za ubojstvo Meksikanke Selene Macedo Graciano na Marjanu. Nepravomoćno je osuđen na 15 godina zatvora. Čuvši presudu, Selenin brat se rasplakao u sudnici, očito očekujući višu kaznu.

Splitski Županijski sud danas je na 15 godina zatvora nepravomoćno osudio Edija Mišića (28) zbog ubojstva meksičke turistkinje Selene Macedo Graciano (31) prošloga ljeta na Marjanu, a s obzirom da je sud prekvalificirao zločin iz "teškog" u "obično" ubojstvo izrečena mu je najstroža moguća kazna.

Predsjednik sudskog vijeća Vladimir Živaljić u svom je obrazloženju naveo kako tužiteljstvo nije uspjelo uvjeriti sud da je počinjeno posebno okrutno ubojstvo jer nisu dokazali ni da je Meksikanka u vrijeme zločina bila pri svijesti kao ni da je patila.

"Na komadiću crne samoljepljive trake pronađeni su tragovi papilarnih linija Edija Mišića, a biološkim vještvom su njegovi tragovi pronađeni na rukavicama u ruksaku te na Seleninoj haljini. Već iz tih dokaza je bilo jasno kako je Mišić imao veze s tim ubojstvom", rekao je sudac Živaljić, dodavši da nije utvrđeno jesu li Selena i Edi prije ubojstva komunicirali.

Selenin brat briznuo u plačl pa mku pozlilo

Pročitajte i ovo Osumnjičeni za ubojstvo žene u Blatu Sve se istražuje Otkriven motiv ubojstva poznate grafičke dizajnerice: Zašto je ubojica majci dvoje djece prerezao vrat? Osumnjičeni za ubojstvo žene u Blatu priveden na sud FOTO Ovo je muškarac koji je prerezao vrat ženi kod savskog nasipa: Skrivao je lice, ima ozlijeđenu ruku

Kada je sudac Mišiću izrekao kaznu Selenin brat Emmanuel je briznuo u plač te ostatak obrazloženja presude vrtio glavom ne vjerujući što čuje. Kasnije mu je i pozlilo te nije bio sposoban dati izjavu za medije, ali je meksički konzul u Splitu Marin Bosotina kazao da ne želi komentirati odluke suda.

"Hrvatska je samostalna zemlja u kojoj se poštuje sud i sve odluke donesene u njemu. Emmanuel ima potpuno povjerenje u naš pravosudni sustav. Ja sam osobno zadovoljan tijekom istrage te svom podrškom koju smo imali od strane vlade i pravosudnih tijela", izjavio je Bosotina nakon objave presude.

Državno odvjetništvo nezadovoljno odlukom

Državno odvjetništvo nije zadovoljno odlukom, jer su uvjereni da je ubojstvo počinjeno na osobito okrutan i krajnje podmukao način. "Upravo zato kada dobijemo pisani otpravak suda podnijet ćemo žalbu", kratka je bila zamjenica Županijskog državnog odvjetništva Julijana Stipišić.

Branitelj Edija Mišića odvjetnik Frane Gorjan je novinarima pred sudom kazao da će odluku o eventualnoj žalbi donijeti zajedno sa svojim branjenikom i to tek nakon što dobije pisanu presudu. Prilikom izricanja presude u raspravnoj dvorani među publikom su sjedili majka, otac i sestra Edija Mišića koja je briznula u plač čuvši na koliko joj je brat osuđen.

Selene Macedo Graciano (31) je ubijena 22. kolovoza 2012. na Marjanu kada ju je, prema optužnici, Mišić u šumi presreo i okrutno ubio. Zaskočio ju je dok je šetala šumom, potom joj vezao usta i ruke, odnio je do zida, položio na zemlju, razodjenuo i kuhinjskim nožem zarezao po vratu.

Djevojka je iskrvarila, a tijelo je prekrio zemljom, granjem i kamenjem. Stotinjak spasitelja nesretnu je djevojku pronašlo tek trećeg dana nakon nestanka.

Tužiteljstvo tražilo maksimalnu kaznu

Tužiteljstvo je tražilo maksimalnu 40-godišnju zatvorsku kaznu za 28-godišnjeg Mišića, dok njegova obrana smatra da ga treba osloboditi ili mu barem ublažiti optužnicu.

>> Traži se 40 godina zatvora za Mišića: Stravični detalji tužiteljstva zgrozili sve u sudnici

Tužiteljica Julijana Stipišić je u svojim završnim riječima od suda zatražila da Mišića kazni najvećom predviđenom zatvorskom kaznom jer je počinio teško ubojstvo na osobito okrutan način. Uz to je zatražila i da mu se produlji istražni zatvor jer se radi o opasnoj osobi koja bi mogla ponoviti kazneno djelo.

Ustvrdila je i da do sada nije naišla na takav težak i monstruozni zločin. 'Ne samo u Splitu ili u našoj županiji već i u cijeloj Hrvatskoj. Nitko nikada nije strankinji ovako gotovo odrubio glavu', zaključila je tužiteljica.

Branitelj optuženog Mišića splitski odvjetnik Frane Gorjanc zatražio je da sud oslobodi njegova branjenika. No, kako je rekao ranije, odluči li sud da je počinio kazneno djelo za koje ga se tereti smatra da bi se trebalo raditi o 'običnom' ubojstvu za koje je zaprijećena znatno manja kazna od najviše 15 godina. 'Moj je branjenik neosuđivana osoba pa molim sud da to uzme u obzir i pusti ga iz istražnog zatvora', rekao je Gorjanc.

Optuženi Edi Mišić, baš kao i pri završetku dokaznog postupka kada je rekao da nije kriv, ni jučer nije ništa želio govoriti. Tek je sudskom vijeću kazao da ostaje pri svemu što je izjavio njegov branitelj. (T.Š./D.M./Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene