Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odbijena jamčevina

Čehoku i trojici određen jednomjesečni istražni zatvor!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sutkinja zagrebačkog županijskog suda odredila je jednomjesečni istražni zatvor Ivanu Čehoku, Miroslavu Buniću, Zlatku Horvatu te Stanku Vitezu jednom od bivših gradskih pročelnika grada Varaždina.

Iako je navedena četvorka putem svojih odvjednika sudu ponudila jamčevinu, sutkinja je nakon uzimanja u obzir te ponude, ipak odredila kako sva četvorica idu u istražni zatvor.

Pročitajte i ovo Ilustracija 28-godišnjak iza rešetaka Policija objavila detalje krvave noći kod Imotskog u kojoj su dva muškarca teško ozlijeđena Darko Kovačević Daruvarac na čitanju presude (Foto: Dnevnik.hr) ima nekoliko ali Daruvarac već za mjesec dana može na slobodu. Može li hrvatsko pravosuđe tome doskočiti?

>> Čehok na ispitivanju u USKOK-u, priveden i jedan od najbogatijih Hrvata

Bunić je sudu ponudio 2 milijuna kuna za obranu sa slobode, Čehok je ponudio 1,4 milijuna kuna u protuvrijednosti nekretnine, Horvat, 1,2 milijuna kuna uz još nekretnine, a Vitez je htio založiti stan kako bi se branio sa slobode.

Čehokov branitelj je kazao da je USKOK već ranije saslušao glavne svjedoke i imao vremena saslušati sve svjedoke pa smatra da nije bilo potrebe za određivanjem istražnog zatvora osumnjičenima

Sevšek je kazao kako Čehok 'nije ležerno prihvatio odluku', ali da se nada da će žalba biti usvojena i da će ranije izaći iz zatvora.

'Nekadašnje 'moralne vertikale' su zapravo sramota za grad'

Varaždinski gradonačelnik Goran Habuš danas je na zamolbu novinara u Varaždinu komentirao uhićenje bivših gradskih čelnika Ivana Čehoka, Zlatka Horvata i bivšeg pročelnika jednog od gradskih odjela Stanka Viteza te poduzetnika Miroslava Bunića rekavši da se pokazalo da su nekadašnje moralne vertikale zapravo moralna i etička sramota za grad Varaždin.

Kazao je da se Varaždinom upravljalo na neracionalan i kriminalan način zbog čega ranije stvoreni brendovi danas padaju u vodu.

'Činjenica je da su ljudi koji su nekad bili, nazovimo to tako, moralne vertikale i brend grada, zapravo bili moralna i etička sramota za grad i svi zajedno moramo naći snage da izvučemo grad iz tog gliba u koji su nas uvukli', kazao je Habuš te dodao da na sanaciju štete koja je počinjena Gradu odlazi mnogo energije, vremena i novca.

'Zasad nam ide dobro i vjerujem da ćemo uspjeti sanirati štetu koju su napravili, a ja garantiram Varaždincima da se, tako dugo dok sam ja gradonačelnik, ovakve situacije neće događati i nećete me pamtiti po situacijama po kojima će se pamtiti bivšu garnituru', rekao je gradonačelnik.

Na upit novinara je li smjenjivanje uhićenog Stanka Viteza s mjesta pročelnika Upravnog odjela za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša Grada Varaždina bilo tempirano ili slučajno, odgovorio je da je bilo slučajno.

'Gospodin Vitez je trebao biti raspoređen na novo radno mjesto s 1. siječnja, međutim, odugovlačio je i nije želio preuzeti rješenje, koje je stupilo na snagu dan prije uhićenja', rekao je Habuš.

Sumnje na zlouporabu položaja i ovlasti, mito...

Podjetimo, policija je uz pomoć Uskoka jučer privela Bunića, pretražili su njegov ured i kuću. Osim Bunića privedeni su i bivši varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok, bivši varaždinski dogradonačelnik Zlatko Horvat te Stanko Vitez, jedan od njihovih nekadašnjih gradskih pročelnika.

U Uskoku su jučer kasno poslijepodne priopćili kako je protiv četvorice hrvatskih državljana i dvaju trgovačkih društava donesen nalog o provođenju istrage 'zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, primanja i davanja mita te poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti'.

Konkretno, Čehoka se kao prvog, a Horvata kao drugog osumnjičenog tereti da su od ožujka 2003. do lipnja 2011. godine, na traženje Miroslava Bunića pogodovali njegovim dvjema tvrtkama u dobivanju i realizaciji poslova s Gradom Varaždinom te u podmirenju komunalnih doprinosa. Time je Gradu prouzročena šteta u iznosu od najmanje 6,4 milijuna kuna, dok su Bunićeve tvrtke pribavile 'nepripadnu korist' u iznosu od oko 6,1 milijun kuna.

Bunić je Čehoku i Horvatu kao protuuslugu na njihovo traženje platio dio kupoprodajne cijene za kupljene stanove, s time da je za Čehokov stan platio 100.000 kuna, a za stan na ime Horvatova sina 103.000,00 kuna.

Uskok kao četvrtog osumnjičenika navodi nekadašnjeg pročelnika Ureda za prostorno uređenje Varaždinske županije, a potom i pročelnika Ureda za prostorno uređenje, urbanizam i zaštitu okoliša Grada Varaždina. Njega se tereti da je od kolovoza 2005. do travnja 2009. godine od odgovornih osoba jednog trgovačkog društva, kao protuuslugu za izdavanje građevinskih i lokacijskih dozvola preko reda ili u određenim rokovima, zatražio da njemu i članovima obitelji prilikom kupnje stanova od tog društva odobre kupnju po cijeni znatno nižoj od tržišne. Na opisani je način pročelnik kupio tri stana pribavivši si nepripadnu materijalnu korist od oko 67.000 eura.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene