Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bivši članovi HDZ-a

Bračni par osumnjičen za izvlačenje gotovo 1,5 milijuna kuna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
DORH je u četvrtak navečer objavio da je dvoje osumnjičenih karlovačkih gradskih djelatnika iz jedne gradske ustanove, mjesnog odbora i dobrovoljnog vatrogasnog društva izvuklo 1,472.600 kuna, a doznaje da se radi o supružnicima Hermini i Ivanu Beniću, bivšoj voditeljici računovodstva Gradske knjižnice i predsjedniku Mjesnog odbora Gradac i istoimenog DVD-a.

Oboje su bivši članovi HDZ-a, potvrđeno je u karlovačkoj gradskoj organizaciji te stranke.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Kako to? HDZ oštro reagirao na Milanovićeve izjave: "Grupacija Lex Perković strahuje od neovisnog pravosuđa" Ante Sanader - 1 Stigao odgovor Sander se obrušio na Milanovića: "Histeričnim nastupima se upliće u proceduru odabira Glavnog državnog odvjetnika"

Nakon saslušanja u četvrtak karlovačka županijska državna odvjetnica Gordana Križanić je tražila određivanje istražnog zatvora za oboje osumnjičenika, ali sudac istrage Mladen Kosijer prijedlog nije prihvatio, već ju je zamijenio mjerom zabrane približavanje mogućim svjedocima, tako da su oni u četvrtak navečer pušteni da se brane sa slobode.

Osnovano se sumnja da je prvoosumnjičenica od 26. lipnja 2009. do 31. prosinca 2012. u svojstvu voditelja računovodstva u gradskoj ustanovi u više navrata s računa te ustanove prebacila novčani iznos od 1,472.600,00 kuna na svoj tekući i žiro-račun koji je potom prebacivala na račune MO i DVD- a. Riječ je o karlovačkoj Gradskoj knjižnici gdje je Hermina bila voditeljica računovodstva te Mjesnom odboru Gradac i Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Gradac, gdje je Ivan Benić radio i bio na funkciji.

Za Ivana Benića DORH navodi da je kao predsjednik tog odbora i društva u više navrata potpisivao virmane za plaćanje omogućivši prvoosumnjičenici podizanje novca koji je zadržala za sebe. Osnovano se sumnja da je prvoosumnjičenica počinila i kazneno djelo krivotvorenja službene isprave kako bi pirikrila novčane transakcije, te da oboje nisu vodili poslovne knjige, koje su kao odgovorne osobe po zakonu bili dužni voditi.

Ujedno, sumnja se da je voditeljica računovodstva izradila potvrdu o stjecanju stručnog naziva na ime svog supruga, a koju je on upisao u svoju radnu knjižicu.

Princeza pred sudom, evo zašto

U HDZ-u čiji su Benići donedavno bili članovi i u Gradskoj knjižnici gdje je Hermina bila voditeljica računovodstva potvrdili su identitete osumnjičenih. Predsjednik Gradske organizacije HDZ-a Damir Mandić je rekao da su Benići zbog istrage koja se vodi protiv njih podnijeli ostavku na članstvo u HDZ-u, a Ivan prije mjesec i pol i na funkciju predsjednika temeljnog ogranka HDZ-a Gradac.

HDZ je ostavke prihvatio i oni su brisani iz evidencije, kazao je Mandić. Slučaj ne mogu komentirati, ali mogu reći da stvari za koje se terete nitko, bio on u bilo kojoj stranci ili ne, ne može raditi nekažnjeno.

Mogu reći da su time bacili ljagu na HDZ, što nam je žao, te se nadamo i vjerujemo da će nadležne službe svoj posao obaviti krajnje odgovorno i profesionalno, rekao je Mandić.

Ravnateljica knjižnice Frida Bišćan rekla je da je Hermina Benić bila voditeljica računovodstva, ali da je od srpnja prošle godine, kada je krenulo kriminalističko istraživanje, dobila izvanredni otkaz zbog teške povrede radne dužnosti.

Istraga treba utvrditi o kojoj se točno svoti malverzacije na štetu Knjižnice radi, a samo mogu reći da smo mi, kao i do sada, potpuno na raspolaganju svim tijelima za utvrđivanje svih činjenica, kazala je Bišćan. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene