Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zločini u Halapićima i Mliništima

Bivše 'Pume' terete svoje suborce za likvidaciju zarobljenika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Četvorica bivših pripadnika topničke bitnice 7. gardijske brigade Pume izravno su na zagrebačkom Županijskom sudu kao svjedoci teretili dvojicu bivših suboraca, Antuna Novačića i Nenada Jurinca, da su u akciji Maestral 1995. pucali u srpske zarobljenike.

Na suđenju sedmorici pripadnika Puma zbog strijeljanja šestorice zarobljenih vojnika Republike Srpske u Mliništima i Halapićima svjedok Josip Haramina ostao je pri svojem iskazu iz istrage kad je rekao da je preko radioveze čuo zapovjednika brigade, pokojnog generala Ivana Koradea, da u njegovu postrojbu na položaju u Mliništima kod Glamoča u BiH šalje dvojicu ratnih zarobljenika 'za osvetu zbog ubojstva njihova zapovjednika bitnice'.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Koradea opisao kao bahatu osobu' Suborci 'Puma' ne znaju ništa o zločinima Slika nije dostupna Ratni zločini 'Pume' svjedoče: Strijeljanje zarobljenika je naredio Korade!



Svjedok je vidio da su njegovi suborci zavezane zatvorenike tukli, a potom su ih trećeoptuženi Antun Novačić i šestooptuženi Goran Gaća odveli na rub šume. Osobno je vidio da je u jednog od zarobljenika pucao Novačić.  Svjedok Mihajlo Brmbota priznao je da je i sam jednog od zarobljenika udario. 'No vidio sam da će vrag odnijeti šalu pa sam okrenuo leđa i čuo tum-tum', kazao je te dodao da je nakon toga čuo jednog zarobljenika kako govori 'nisi me pogodio', na što je, kako je posvjedočio, tog zarobljenika hitcem u čelo ubio pripadnik brigade zvan Krezo kojemu se ne sjeća imena.

>> Suborci 'Puma' ne znaju ništa o zločinima

Korade - Gospodar života i smrti

Od svjedoka Milana Kramarića sud je doznao da je to bio nadimak petooptuženog Nenada Jurinca kojega je zajedno s Novačićem optužio da su pucali u dvojicu zarobljenika. I on je vidio kad su prije likvidacije zarobljenike tukli njegovi suborci kojih je, po riječima svjedoka Vlade Čavića, bilo između 20 i 25.Čavić je posvjedočio da su 'kolege bile revoltirane ubojstvom zapovjednika bitnice' te su 30 do 40 minuta šamarali i prijetili zarobljenicima. On se, kaže, udaljio, nakon čega je čuo kratki rafal i rečenicu 'Nove, nisi ga pogodio', a potom i drugi rafal, no nije vidio tko je pucao.

Svjedoci su posvjedočili i da je Korade bio 'strah i trepet' i 'gospodar života i smrti' te da su ga se svi bojali jer je prijetio pištoljem. Svjedok Kramarić dodao je kako se pričalo da je Korade osobno ubio jednoga zarobljenog oficira JNA. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene