Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Optuženici ponovno pred sucem

Afera Spice: Jesu li povrijeđena prava optuženika?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zagrebački Županijski sud danas odlučuje o osnovanosti USKOK-ove optužnice u 'aferi Spice'.

Pročitajte i ovo PR Oglas Grupa Podravka u 2023. povećala prihode i neto dobit uz nastavak rasta plaća i snažne investicije Andrej Plenković i ministri Izbori su sve bliže Plenković otvorio tvornicu tjestenine, poveo i ministre: ''Svatko tko želi raditi, može naći posao''

Optužnica tereti bivšeg potpredsjednika Vlade Damira Polančeca, sedmoricu nekadašnjih Podravkinih čelnika i njihove poslovne partnere da su tu koprivničku prehrambenu tvrtku oštetili za oko 400 milijuna kuna.

Sud će USKOK-ovu optužnicu potvrditi, odbaciti ili je vratiti tužiteljstvu na doradu.

Na posljednjem ročištu optužno vijeće je opisalo bivšeg potpredsjednika Vlade kao šefa kriminalne skupine i prihvaćen je zahtjev obrane da se razmotri zakonitost prikupljenih dokaza za koje je bilo potrebno čak 40 tisuća stranica.

>> Afera Spice: Obrana kaže da su dokazi nezakonito prikupljeni

Dva su odvjetnika tada dali svoje odgovore na sjednici optužnog vijeća. Branitelj drugooptuženika, odvjetnik Veljko Miljević stavio je zahtjev za izdvajanje iz spisa nekih dokaza za koje smatra da su nezakoniti. Radi se o knjigovodstveno-financijsko vještačenje na kojemu je temeljena optužnica.

'USKOK je povrijedio prava optuženika'

Odvjetnici tvrde da je USKOK povrijedio prava optuženika te da prije uključenja bivšeg potpredsjednika Vlade Damira Polančeca u ovaj slučaj nije ni trebao biti nadležan za istraživanje navodnih nezakonitosti u Podravci.

Tužiteljstvo odbacuje takve tvrdnje i ističe da su sve napravili u skladu sa zakonom. Predsjednik optužnog vijeća, sudac Ivan Turudić kazao je kako im, budući da se radi o spisu na više od 40 tisuća stranica, treba neko vrijeme da provjere navode i donesu odluke.

Osim Polančeca USKOK za 400 milijuna teške nezakonitosti na štetu Podravke tereti bivše čelnike koprivničke tvrtke Darka Marinca, Zdravka Šestaka, Josipa Pavlovića i Sašu Romca, vlasnika i direktora splitske tvrtke SMS Srđana Mladinića, suvlasnika varaždinske Fima Grupe Milana Horvata te odvjetnika Zorana Markovića.

Sanader svjedok obrane?

Osim za udruživanje zbog počinjenja kaznenih djela optuženi se terete za zloporabe položaja i ovlasti, pomaganja i poticanja na te zloporabe za protuzakonito posredovanje.

Dođe li do suđenja, nasuprot obrane će se, osim USKOK-ovih tužitelja, naći i predstavnici Podravke koji su od optuženika zatražili da solidarno nadoknade štetu od 400 milijuna kuna. Obrana je ranije je najavila da će kao svjedoke pozvati tadašnje državne dužnosnike, među kojima i bivšeg premijera Ivu Sanadera. (J.G./T.Š./Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene