Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Žele prebaciti 22 milijuna kuna

Afera HAC: Obrana pokušava odblokirati Skladgradnju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jedan od osumnjičenih za malverzacije prilikom bojenja tunela Hrvatskih autocesta (HAC), direktor i suvlasnika Skladgradnje Slaven Žužul potpisao je danas u pritvoru punomoć prokuratoru, odnosno osobi koja će u njegovo ime voditi tvrtku i otvoriti poseban račun na koji će položiti 22 milijuna kuna koliko je ta tvrtka navodno nezakonito zaradila na bojenja tunela Mala Kapela i Sveti Rok.

Jedan od Žužulovih branitelja Ante Madunić objasnio je da bi se otvaranjem posebnog računa, na koji bi se pohranio iznos za koji je navodno oštećen HAC, stekli uvjeti da sud odblokira bankovne račune Skladgradnje i 'sjedne' na taj poseban račun kako bi osigurao naplatu štete u slučaju pravomoćne sudske presude. Da bi prokuratorica, a to je dugogodišnja zaposlenica Skladgradnje, mogla početi voditi tvrtku još joj je potrebna dozvola splitskog Trgovačkog suda u čijem registru je Skladgradnja upisana. 'Nadamo se da bi već sutra splitski sud to mogao odobriti i da bi u idućih nekoliko dana poseban račun mogao biti otvoren, a novac prebačen', kazao je Madunić. Dodao je da je obrana ujedno podnijela žalbu na jednomjesečni pritvor koji je određen Slavenu Žužulu, ali ne i na pokretanje istrage.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nakon ispitivanja svjedoka Četvorka iz HAC-a i Žužul već idući tjedan na slobodi? Slika nije dostupna Malverzacije Slučaj HAC: Skladgradnji blokirana sva imovina

>> Kosor: Afera s HAC-om nije utjecala na popularnost HDZ-a

>> Slučaj HAC: Skladgradnji blokirana sva imovina

Skladgradnji je zagrebački Županijski sud jučer blokirao svu imovinu, među ostalim i bankovne račune pa je upitno poslovanje tvrtke i isplata plaća za oko 750 radnika. Blokadu imovine tražilo je zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo kako bi se u slučaju pravomoćne presude mogla naplatiti nastala šteta za HAC, a sumnja se da ona iznosi 22 milijuna kuna. Iako je glasnogovornik zagrebačkog suda Krešimir Devčić, ujedno i šef Istražnog centra, jučer iznio mišljenje da eventualno otvaranje posebnog računa i prebacivanje sredstava kako bi se odblokirali redovni računi Skladgradnje nije provedivo i u skladu sa zakonom, danas se, po riječima Madunića, situacija promijenila pa su i na sudu ocijenili da bi se to ipak moglo učiniti.

Istraga o namještenom natječaju za bojenje tunela i višestruko skuplje plaćenim radovima na štetu HAC-a vodi se i protiv bivšeg predsjednika i člana Uprave HAC-a Jurice Prskala i Marija Lovrinčevića, direktora Sektora za građenje Gorana Legca te glavnog inženjer projekta Bosiljevo-Sveti Rok Željka Kandžije. Svi osumnjičeni nalaze se u jednomjesečnom pritvoru. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene