Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Vrhunski luksuz u Coupe izdanju, Rolls-Royce Wraith

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bentley...čuvaj se! Predstavljen je novi Rolls-Royce Wraith

Rolls-Royce Motor Cars s ponosom predstavlja novi model nazvan Wraith, najjači i najdinamičniji Rolls-Royce model ikada. U samom srcu novog modela leže tradicionalne Rolls-Royce vrijednosti poput luksuza, profinjenosti i ručne izrade.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Održana 4. velika utrka ubrzanja – tko je ovaj put najbrži? Slika nije dostupna Volvo Sport P1900 Što kažete na ovaj prekrasan kabriolet iz 1956. godine?

Predsjednik Rolls-Roycea i član odbora BMW Grupe, Harald Krüger rekao je: ''BMW Grupa danas je potvrdila svoju potpunu posvećenost budućnosti Rolls-Roycea. Rolls-Royce u budućnosti može očekivati rast i napredak zahvaljujući kontinuiranim ulaganjima, pažljivom brendiranju i lansiranju potpuno novih modela kao što je ovaj prekrasan dodatak našoj liniji proizvoda, novi Wraith.''

Gledajući s boka, ukošen coupeovski dizajn Wraith modela ono je što mu daje jedintven karakter. Odvažne linije i strmo ukošeno stražnje vjetrobransko staklo, hladnokrvan pogled koji odaju prednji svjetlosni sklopovi smješteni sa svake strane masivne prednje rešetke duboko uvučene u srebrni okvir, široki trag kotača i dramatičan dvobojni dizajn samo su neke stvari koje oduševljavaju kod novog Wraitha.

Bogat i raskošan interijer optočen je najkvalitetnijom kožom i detaljima od drva obrađenim metodom koja se naziva Canadel Panelling. Canadel je ime poznatog zaljeva na jugu Francuske gdje je Sir Henry Royce sa svojim dizajnerskim i inženjerskim timovima provodio zime a ovaj specifičan način obrade primjenjen je na drvene površine koje nalazimo po cijelom interijeru koji četvero putnika obavija u svijetlu i osjećaju topline. Specifičnost ovog tipa obrade jest da nema slojeva laka već je površina izuzetno taktilna što omogućava putnicima da osjete teksturu drva. Koža je također vrhunske kvalitete i s minimalno vidljivih šavova za osjećaj jednostavnosti i profinjenosti.

Ambijent u unutrašnjosti vozila dodatno je obogaćen tzv. Starlight Headlinerom, posebno rađenim elementom koji se po prvi put može naručiti s nekim automobilom osim same perjanice ponude, limuzine Phantom. 1.340 optičkih lampica ručno je ušiveno u podstavu krovišta da bi se ostvario dojam zvijezdama obasjanog neba.

Novi Wraith oduševljava i performansama. Dostava snage odvija se bez imalo napora ali je zato vrlo dramatična zahvaljujući V12 motoru uparenom s 8-stupanjskim automatskim ZF mjenjačem. Vozaču je na raspolaganju 624 KS dok je za ubrzanje od 0-100 km/h potrebno 4.6 sekunde dok Ghost modelu, za usporedbu, sa svojih 563 KS do 100 km/h treba 4.9 sekundi.

Maksimalan okretni moment od 800 Nm dostupan je već od 1.500 o/min dok širi trag stražnjih kotača, kraći međuosovinski razmak i manja visina krovišta dodatno doprinose najsnažnijem i najdinamičnijem voznom iskustvu u bilo kojem Rolls-Royce automobilu ikada.

Ovjes je također dorađen da bi se povećala stabilnost u zavojima kao i upravljivost u prolaženju kroz zavoje dok je osjećaj upravljanja teži pri većim brzinama a lakši pri manjim brzinama za još veći ugođaj u vožnji.

Novi Wraith nije tipičan GT automobil. Inženjeri su postigli veću agilnost coupea bez apsolutno bilo kakvih kompromisa glede izuzetno mekog osjećaja u vožnji. Nadalje, uz SAT (Satellite Aided Transmission) tehnologiju koja je također premijerno predstavljena, način na koji zamišljamo pogonske sklopove i prijenos snage u potpunosti će se promijeniti. Rolls-Royce tako uz nenadmašan osjećaj lakoće dostavljanja snage i upravljivosti, uz nepremašivu dozu luksuza donosi i inovativna tehnološka rješenja kojima se pomiče na samo pročelje ponude luksuznih automobila.

►►►   Najčudniji Rolls-Royce kojeg ste vidjeli

►►►   Stiže prvi električni Rolls-Royce

Gore spomenuta Satellite Aided Transmission tehnologija koristi podatke iz GPS-a da vidi dalje od onoga što vozač vidi; ona predviđa vozačev sljedeći korak na temelju lokacije i trenutnog stila vožnje te odabire najprimjereniji stupanj prijenosa za ono što slijedi. SAT tako predviđa zavoje, izlazne ceste na autoputevima i kružne tokove tako da je Wraith uvijek vrlo staložen i spreman ispuniti obećanje fantastično elegantnih ali snažnih performansi.

Napretcima u mehaničkoj i električnoj tehnologiji možemo uživati u sustavima poput Head-Up prikaza, podesivih svjetlosnih sklopova i sustava otvaranja vrata prtljažnika bez ključa koji se svi nalaze i na novom Wraith coupeu. Međutim, unapređenjima sustava povezivanja sučelja koja povezuju čovjeka sa strojem kod novog su Wraitha sasvim nova razina sofisticiranosti, a pomoćni sustavi i funkcije koje dolaze s novim coupeom mogu se usporediti jedino s osobnim asistentom.

Na primjer, glasovne komande dolaze s gumbom na upravljaču čime se jednim stiskom gumba aktivira funkcija pozivanja. Za unošenje destinacije više nije potrebno utipkavati adresu u navigacijski meni već se pomoć u dolasku na željeno odredište aktivira trenutačno jednostavnom komandom kao npr. ''usmjeri prema Zrinjevcu u Zagrebu'' nakon čega se na ekranu prikazuje plan rute uz prateću glasovnu asistenciju.

Od ostalih poboljšanja valja spomenuti dizajn i funkcionalnost komunikacijskog sustava i elegantnog kružnog kontrolnog gumba koji omogućava korištenje funkcija na ekranu preko touch-pada koji funkcionira kao zasloni na pametnim telefonima.

Novi Wraith model u Europi će se prodavati po početnoj cijeni od 245.000 eura dok će cijene za druga tržišta biti otkrivene kasnije tijekom godine. Prvi primjerci svojim budućim vlasnicima stići će krajem ove godine. Bentley, čuvaj se!

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene