Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Budućnost je stigla

Nadolazeći Volvo XC90 prepun novih sigurnosnih tehnologija

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Volvo je izbacio detalje o brojnim sigurnosnim elementima koji dolaze s nadolazećom, novom generacijom XC90 modela, a mi bi samo dodali – budućnost je stigla!

Proizvođač kaže da će ovo biti ''jedan od najsigurnijih automobila u svijetu,'' a u prilog tomu ide činjenica da će novi XC90 biti prvo vozilo u svijetu koje će biti opremljeno sustavom zaštite u slučaju izletanja s ceste.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Renault oduševio novim Espaceom Slika nije dostupna VW izbacio još jedan Golf – ovog puta kao Alltrack Crossover verziju

Automobil će automatski moći detektirati nesreću u kojoj bi automobil mogao izletiti s ceste te će spomenuti novi sustav reagirati na situaciju zatezanjem prednjih sigurnosnih pojaseva da bi vozač i suvozač ostali u pravom položaju dok tzv. Safe Positioning sustav sprečava ozljede kralježnice.

Novi XC-90 imati će i unaprijeđeni pilot za asistenciju kod parkiranja koji nudi mogućnost automatskog parkiranja u željeno parkirno mjesto te mogućnost paralelnog uparkiravanja a od sada može prikazivati i digitalno kreirani pogled od 360 stupnjeva iz ptičje perspektive na velikom središnjem ekranu.

Dodatno unaprijeđeni pilot za pomoć pri parkiranju olakšava paralelno i obično parkiranje tako što preuzima proces upravljanja nad upravljačem vozila dok vozač mijenja brzine te kontrolira samu brzinu automobila.

Sam proces parkiranja temelji se na informacijama koje donosi 12 ultrazvučnih senzora smještenih na različitim dijelovima automobila. Kada vozač aktivira pilot za pomoć pri parkiranju u situaciji paralelnog parkiranja, senzori počinju skenirati i pretraživati paralelni prostor koji bi mogao poslužiti za parkiranje auomobila.

Kada sustav otkrije parkirno mjesto barem 1.2 puta veće od dužine automobila, vozaču se upućuje zvučni signal kao i poruka na komandnoj ploči. Kod običnog parkiranja, detektirano parkirno mjesto mora biti iste širine kao i automobil plus jedan metar.

Ekran potom navodi vozača, korak po korak, uz pomoć tekstualnih poruka i animacija na komadnoj ploči sve dok automobil ne dovrši parkiranje.

Volvo pokazao unutrašnjost potpuno novog XC90 modela

Još jedno izvanredno rješenje u sklopu IntelliSafe tehnologije jest Cross Traffic Alert - funkcija upozorenja na nailazeća vozila. Funkcija je to koja nadzire promet iza vozača prilikom vožnje unatrag s parkirnog mjesta. Ova opcija upozorava na sva prometala u blizini od 30 metara sa svake strane te uzbunjuje vozača uz pomoć zvučnog signala i upozorenja na središnjem ekranu.

Volvo također nudi sigurnosne sustave kojima se mogu izbjeći gore spomenuti scenariji izletavanja s ceste ugradnjom Lane Keeping Aid sustava koji utječe na rad upravljača u slučaju da bi XC90 mogao nehotice izaći iz svoje prometne trake. Tu je i Driver Alert Control koji detektira i upozorava nepažljive ili umorne vozače dok Rest Stop Guidance pruža informacije o najbližim odmorištima.

Nadalje, potpuno nova generacija Volvo XC90 dolaziti će opremljena funkcijom automatskog kočenja koja se aktivira na križanjima u slučaju da vozač krene skretati dok iz suprotnog smjera nadolaze druga vozila. Ovaj sustav može detektirati potencijalni sudar i automatski aktivirati kočnice ne bi li se takav sudar izbjegao.

Volvo je već najavio da će kompletne informacije objaviti u kolovozu a do tada uživajte u priloženim video prilozima koje su pripremili mrak ekipa sa portala worldcarfans!

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene