Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Budućnost na vjetrobranu

Virtualno vjetrobransko staklo iz Jaguara

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Britanska marka nastavlja s predstavljanjem futurističkih rješenja koja bi jednoga dana mogla olakšati svakodnevnu vožnju, onu trkaćom stazom ili avanuturu izvan asfalta.

Nakon što je Land Rover početkom travnja predstavio tzv. "prozirni" poklopac motora namijenjen prvenstveno off-road vozilima, ovaj britanski proizvođač (točnije njegova sportska marka Jaguar), nastavlja s prezentacijom daljnjih mogućnosti tzv. virtualnih vjetrobranskih stakala koja bi se uskoro mogla pojaviti i na produkcijskim modelima.

Pročitajte i ovo Lav (Foto: Arhiva/AFP) Nisu napuštale nastambe Lažna uzbuna: Divlje životinje ipak nisu pobjegle iz ZOO-a u Njemačkoj Tigar (Foto: Arhiva/AFP) BIZARNI INCIDENT "Filmski" bijeg: Iz njemačkog ZOO-a pobjegli lavovi, tigrovi i jaguar, pronašli ih pomoću – drona

Sustav Virtual Windscreen bi trebao poboljšati vozačeve vještine kako na stazi tako i na običnoj prometnici. Riječ je o tehničkom rješenju koje cijelo vjetrobransko staklo pretvara u veliki prozirni zaslon na koji se projiciraju slike kako bi se istaknule opasnosti, upozorilo na ograničenje brzine, pružile navigacijske informacije i sl.

Također, na trkaćoj stazi isti sustav može ponuditi tzv. "auto duh", odnosno utrku s automobilom iz prethodno snimljene vožnje ili utrku sa samim sobom iz prethodnog kruga kako bi se poboljšalo ranije postavljeno vrijeme. Nadalje, na vjetrobranskom staklu, radi potrebe treninga, mogu biti reproducirani i čunjevi, kao i virtualne trkaće (idealne) linije kako bi se postigla optimalna putanja vožnje kroz zavoje, a iste će informirati vozača i o kočenju.

Iz Jaguara najavljuju rad i na drugim sličnim naprednim rješenjima kojima je cilj poboljšati iskustvo vožnje njihovih automobila, ali dakako i povećati sigurnost putnika i drugih sudionika u prometu. Više pročitajte na autonet.hr.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene