Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na testu

Za one koji štuju japanski lik i djelo

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon prošlotjednog testa modela Outback, na redu je i njegova izvorna inačica, Legacy karavan.

Odmah treba razjasniti kako dobar dio Europljana uglavnom ne shvaća filozofiju Japanaca kojom na baš svim modelima forsiraju pogon na sve kotače, a zanemaruju ono što danas prodaje automobile - dizajn.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Savjeti stručnjaka Stigle vrućine, evo kako pripremiti automobil da se lakše bori s njima Slika nije dostupna Održana 4. velika utrka ubrzanja – tko je ovaj put najbrži?

Vjerovat ćemo im da su u izgled nove generacije Legacyja uložili sav trud i znanje koje imaju, no rezultat baš i ne odgovara ukusima prosječnog europskog kupca. Prije američkog ili japanskog, a to nije ni čudo jer Subaru veliku većinu svojih kupaca nalazi upravo na tim tržištima.

Aktualni Legacy SW je dizajnerski modificiran prije dolaska na europsko tržište, no još uvijek mu nedostaje ona izražajna uglađenost čiji puls Japanci nikako ne mogu ispravno opipati.

Pogotovo je to vidljivo na unutrašnjosti automobila koja je, doduše, izuzetno ergonomska, no svojim dizajnom i odabirom materijala jednostavno ne odgovara ovako skupom automobilu. Legacy s cijenom od gotovo 280 tisuća kuna zasigurno ne spada u kategoriju jeftinih automobila.

Kupac za ovaj pozamašan iznos dobiva osnovni, doduše na našem tržištu i jedini, benzinski bokser motor obujma dvije litre sa 150 konja i automatski Lineartronic mjenjač. Riječ je o svojevrsnom CVT mjenjaču s kontinuirano varijabilnim prijenosom u kombinaciji s klasičnim automatikom. Ovaj Legacy tako ima šest stupnjeva prijenosa, no svaki od njih je varijabilan. Sa sličnim automaticima mnogi su već eksperimentirali ali i odustali, a danas samo rijetki automobili koriste CVT. Razlog, iako bi u teoriji trebao biti najbolje rješenje za potrošnju i udobnost, CVT mjenjač to samo djelomično postiže. Potrošnja je u pravilu neznatno manja nego kod modela s ručnim mjenjačem, no zato su performanse ozbiljno narušene. Do 100 km/h ovaj Legacy treba 11,3 sekunde, što je gotovo dvije sekunde sporije nego kod modela s ručnim mjenjačem. I maksimalna brzina od 200 km/h je za 6 km/h manja.

Pogonu i ponašanju u vožnji kod Legacyja zaista nemamo što prigovoriti. Subaruov pogon na sve kotače funkcionira besprijekorno i velika je prednost u lošijim vremenskim uvjetima sa snijegom i kišom. Držanje zavoja je također besprijekorno, i u njima se Legacy ponaša u skladu svoje sportske genetike.

Sve u svemu, Legacy je dobar automobil s nekoliko nedostataka, no mnogo bolji odabir od testiranog je model s ručnim mjenjačem. U krajnjem slučaju i zbog čak 20 tisuća kuna manje cijene. Ovih 278.900 mnogima će se doimati previše, tako da Legacy i dalje ostaje pomalo egzotičan model koji će zainteresirati samo najzagriženije ljubitelje Subarua te one koji štuju lik i djelo izvorne japanske autoindustrije.

Emisiju Automotiv gledajte nedjeljom, u jutarnjem terminu programa Nove TV.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene