Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hibridni bik s 910 KS

[VIDEO] Lamborghini detaljnije o Asterionovom hibridnom sustavu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Asterion je prvi lamborghinijev hibridni model koji s atmosferskim 5.2 V10 te tri električna motora razvija zavidnu snagu od 910 KS uz minimalnu potrošnju

Lamborghini je objavio video zapis koji detaljnije opisuje hibridni sustav svog novog konceptnog modela Asterion koji je prije par dana predstavljen na trenutnom pariškom auto salonu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Milost? Nikad čuli Nemaš ispravne tablice? Nemaš Lamborghini! Vlada nesretniku smrskala skupocjeni auto Slika nije dostupna Priča s Kosova Nije si mogao priuštiti Lamborghini, pa ga je sam napravio

Podsjetimo, Asterion je prvi lamborghinijev plug-in hibridni automobil kojega proizvođač iz Sv. Agate opisuje kao "tehnološki ogledni primjerak" koji (barem za sada) ne bi trebao dobiti svoju produkcijsku izvedbu.

Što se samog pogonskog sklopa tiče Asteriona dakle pokreće plug-in hibridni pogonski sklop kojega čine atmosferski benzinski 5.2 V10 snage 610 preuzet iz modela Huracan te tri električna motora ukupne snage 300 KS. Drugim riječima, kombinirana snaga ovog pogona iznosi 910 KS, odnosno 669 kW.

Benzinski motor pokreće samo stražnje kotače, dva električna su zadužena samo za prednju osovinu, a treći električni motor je smješten u kućištu mjenjača, dok se baterije nalaze u središnjem tunelu. U Lamborghiniju kažu kako je dodatna masa hibridnog pogona oko 250 kg.

Kada vozač izabere hibridni način rada pogona Asterion kreće koristeći samo električni dio pogonskog sklopa. Nadalje, Asterion tada koristi samo pogon na prednje kotače i to do brzine od 50 km/h, a iznad nje se aktivira spomenuti benzinski pogonski stroj i Asterion postaje model s pogonom na sva četiri kotača te ujedno upotrebljava puni potencijal svog hibridnog sustava.

Pritiskom prekidača "Zero" (eng. nula) V10 motor se gasi i vozilo se ponovno oslanja samo na električni dio pogonskog sklopa, odnosno na spomenuta tri električna motora. Inače, u električnom načinu rada autonomija Asteriona iznosi oko 50 km, a tada mu je najveća brzina ograničena na 125 km/h kako bi se ograničila potrošnja električne energije koja se skladišti u litij-ionskim baterijama.

U hibridnom radu Asterion će do 100 km/h ubrzati za 3 sekunde, a najveća će mu brzina iznositi 320 km/h. U istom modu rada će mu se prosječna potrošnja kretati oko 4,2 l/100 km, a emisija ugljičnog dioksida oko 98 g/km.

Šef Lamborghinija, Stephan Winkelmann, je na pariškom auto salonu izjavio kako za sada još uvijek nema planova za serijsku proizvodnju hibridnog modela, no kako bi neki elementi predstavljeni u ovom konceptu jerojatno biti inkorporirani u Urus, odnosno već potvrđeni crossover. Također, Winkelmann je dodao kako on osobno i nije ljubitelji hibridnih modela te bi radije vidio produkcijski Asterion pokretan samo benzinskim motorom bez ikakve električne pomoći.

Više o automobilima potražite na AUTONET.HR

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene