Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nova pravila

VIDEO: Kako sve možete uštedjeti na gorivu?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Želite li uštedjeti na benzinu, a na putu prema moru zaboravite na ono što su vas učili u autoškoli. Postoje nova pravila kako smanjiti potrošnju benzina.

Ulje, filter, gume - puno je detalja koji litre znače. Stara škola o broju okretaja između dvije i po i tri tisuće više ne vrijedi. Noviji auti imaju i nova pravila. 'Nema više rasplinjača, nema više starog sistema ubrizgavanja, svjećica, sve je poboljšano', rekao je Krunoslav Gvozdanović, automehaničar. Kazaljka okretaja u gradskoj vožnji ne bi trebala prelaziti dvojku. Barem ne dok ste u drugoj ili trećoj brzini. Trikovi bliže niskoj potrošnji kriju se i ispod haube. Prljavi filter zraka smanjuje protok zraka u motor i time povećava potrošnju goriva. Treba ih mijenjati svakih 15 tisuća kilometara ili ranije ako vozite po lošijem terenu. Kontrola ulja je obavezna.

Pročitajte i ovo Spacio čovjeka iz potpoljenog podvožnjaka Herojski pothvat! Utrčao u vodu da spasi čovjeka koji je zapeo u poplavljenom podvožnjaku: "Bio je u šoku, nije reagirao, a brzo se dizala razina vode" Stradao ronilac kod Zadra Kod Zadra U moru pronađen mrtav ronilac, utvrđuje se uzrok smrti

Put do mora bit će jeftiniji ako se držite ograničenja

'Neka optimalna vrijednost bi bila između minimuma i maksimuma. Preporučljivo je do maksimuma', kaže Gvozdanović. Bitan je i zrak u gumama. Vrijednosti se lako provjere na vratima auta, jer njih određuju proizvođači. Ako su gume premalo napumpane od zadane vrijednosti, povećava se otpor kotrljanju i time se sama potrošnja goriva povećava. Dopuštena brzina je najjeftinija, kao i usporavanje motorom, ne kočnicom, i to daleko od crvenog na semaforu, a nakon druge izbaciti iz brzine. Nema smisla tražiti vozače da ljeti ugase klimu i spuste prozore, pogotovo na autocesti. Put do mora bit će neznatno sporiji, ali jeftiniji ako se držite ograničenja. 130 umjesto 150 kilometara na sat znači dvije do tri litre manje. A to su već sasvim lijepe brojke.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene