Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Atraktivan izgled, koretkna cijena

VIDEO: Idealan za velike gužve

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stiže nam još jedan potpuno novi mali gradski automobil, novi Chevrolet Spark. Nakon Cruzea, sada i najmanji Chevroletov model dolazi sa znatno atraktivnijim izgledom.

A to najmanji znači kako Spark spada u takozvani A-segment koji je svake godine sve traženiji u velikim europskim gradovima. Jednostavno,  za gradske gužve, veliki auto nema smisla.  Prednji je kraj Sparka obilježen velikim svjetlima koja mu daju potrebnu dozu agresivnosti. Ipak, ne pretjerano, te se za Spark može reći kako sprijeda djeluje jako simpatično. Uz velika nakošena svjetla, posebnost novog, najmanjeg Chevroleta su i naglašene oštre linije, zaslužne za dinamičan izgled. Blatobrani su namjerno napuhnuti dok su bočna stakla istaknuta nepravilnom linijom donjeg ruba. Efektno ali i praktično vidljivost je tako osjetno bolja.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna INSIDER Što se zapravo skriva iza logotipa automobilskih proizvođača? Slika nije dostupna Robotika za sve PROJEKT SE PROŠIRIO I NA BIH ''Tehnička znanja su jako vrijedan alat''

Gledamo li straga, moramo priznati kako smo ipak očekivali nešto više. Odnosno - manje. Naime, mišljenja smo kako su dvobojna, takozvana prozirna svjetla ipak nepotrebna. Novi je Spark dugačak tek 3,6 metara te samo 160 centimetara širok. Ipak, unatoč malim dimenzijama, nije pretijesan. Kabina je proširena u odnosu na prethodni model, što znači kako ima više mjesta za ramena putnika, odnosno nije više skučeno kao prije. Osim toga, nestao je i onaj prilično neugodan osjećaj kada mislite kako vas od vozačke pozicije i ceste dijeli tek tanki lim od vrata.

Bogatija i oprema

Što se tiče samog uređenja kabine, riječ je o tipičnom korejskom proizvodu. Jednostavno i praktično, s dosta tvrde plastike. Ipak, dizajneri su se odlučili malo poigrati pa su klasične instrumente zamijenili dosad neviđenim rješenjem. Sklop podsjeća na mini video konzole ili pak na instrumente kakve koriste motocikli. Simpatično rješenje. Spark je sada bogatiji i opremom pa već u seriji nudi čak 6 zračnih jastuka, ABS i servo upravljač. Na raspolaganju su dva benzinska motora – obujma 1.0 i 1.2 litre.

Oba su četverocilindrična, a razvijaju 68 odnosno 81 konjsku snagu. Rezime bi glasio ovako – slabiji je prilično trom, no dovoljan za grad, dok jači već zadovoljava i za odlazak na put. Jedino što smeta, i to kod oba motora, je nešto povišena razina buke. Konačno, treba reći kako je Spark postao znatno dorađeniji automobil. Ili, kažimo ovako, Spark je sada odrasli mališan. Zadržavši povišenu karoseriju i povišenu poziciju sjedenja ostale su mu glavne prednosti odlična preglednost i lakoća manevriranja kroz guste gradske gužve. Za sve one koji traže jednostavan automobil 'za po gradu', Spark je svakako preporučljiv. Na koncu, i cijena mu je korektna - 58.400 kuna, čime ulazi u klub najjeftinijih automobila na hrvatskom tržištu. Prvi primjerci novog Sparka moći će se dobiti početkom iduće godine.

Emisiju Automotiv gledajte nedjeljom, u jutarnjem programu Nove TV.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene