Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Robotika za sve

PROJEKT SE PROŠIRIO I NA BIH ''Tehnička znanja su jako vrijedan alat''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Croatian Makers robotiku promiču i u BiH, u suradnji s tamošnjom udrugom SPARK.

''Zahvaljujući donaciji cijele franšize Croatian Makers lige Instituta za Razvoj i Inovativnost Mladih - IRIM, imamo sva potrebna znanja za provedbu jednog ovako važnog projekta. Također, svu potrebnu opremu imamo zahvaljujući privatnoj donaciji osnivača SPARKa. Procjenjujemo da će u projekt biti uključeno najmanje 100 škola, te da ćemo ovim projektom doprinijeti smanjenju jaza između obrazovnog sektora BiH i razvijenih zemalja. Prije svega, želja nam je mladima dati najvažnije alate za budućnost - samosvjesnost, kritičko promišljanje, tehnološku pismenost i moderni pristup učenju. Tehnička znanja su jako vrijedan alat s kojim mladi ljudi mogu razvijati vlastite poduzetničke projekte. Želimo ih educirati i inspirirati na kreiranje novih linija koda'', poručili su iz SPARK-a.

Pročitajte i ovo Požar u kući, ilustracija Selo Hajković Tragedija u susjedstvu: Dvije sestre smrtno stradale u požaru kuće Viktor Orban u posjeti BiH Nastavio u Banja Luku Orban doputovao u BiH, kratko bio u Sarajevu, oni mu se požalili na jednu osobu

Pokrenut je tako projekt SPARKreators, u sklopu kojeg će osnovnim školama i udrugama koje u opisu svojih aktivnosti uključuju rad s djecom u BiH, uključeni u projekt donirati preko 500 mBot robota.

Cilj ovog projekta je da djeca od najranije dobi steknu znanja u tzv. STEM zanimanjima, što je zapravo akronim sastavljen od riječi znanost, tehnologija, inženjerstvo i matematika (science, technology, engineering and mathematics).

Učenjem kroz igru žele motivirati djecu na usvajanje znanja iz navedenih zanimanja koja će imati priliku pokazati na organiziranim natjecanjima u sklopu SPARKreators Lige.

SPARKreators ligu provodi SPARK school u suradnji s IRIM-om (Hrvatska) i EXIT centrom (Banja Luka, BiH). Ligom žele ukloniti probleme poput nemogućnosti učenika da nauče programirati, dodati robotiku i automatiku u stalne kurikulume u školama i osigurati sve što je potrebno da učenici počnu kodirati interaktivne igre, zanimljive aplikacije i dinamične animacije.

Udruga Hello World (SPARK school), kao jedna od najstarijih članica SPARK grupacije, aktivno želi doprinijeti poboljšanju formalnog i neformalnog obrazovanja u području robotike, automatike i programiranja. Vođeni tom idejom odlučili smo pokrenuti projekt SPARKreators, u sklopu kojeg ćemo donirati preko 500 mBot robota osnovnim školama i udrugama koje u opisu svojih aktivnosti uključuju rad s djecom diljem Bosne i Hercegovine. Cilj ovog projekta je da djeca od najranije dobi steknu znanja u tzv. STEM zanimanjima, što je zapravo akronim sastavljen od riječi science, technology, engineering and mathematics (znanost, tehnologija, inženjerstvo i matematika). Učenjem kroz igru želimo motivirati djecu na usvajanje znanja iz navedenih zanimanja koja će imati priliku pokazati na organiziranim natjecanjima u sklopu SPARKreators Lige.

Podsjetimo, Croatian Makers projekt udruge Institut za Razvoj i Inovativnost Mladih – IRIM, pokrenuli su crowdfunding kampanju kako bi se u hrvatske škole uvela BBC micro:bit tehnologija i STEM edukacija. Cilj Nenada i Rujane Bakić bio je prikupiti 60.000 američkih dolara kako bi 360 osnovnih škola i ustanova u Croatian Makers ligi opskrbili BBC micro:bit računalima, no taj je iznos do sada debelo premašen. Ovu akciju koju podržava i portal DNEVNIK.hr, poduprle su brojne svjetski uspješne hrvatske tvrtke i poduzetnici.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene