Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ADAC testiranje

VIDEO: Dijete najsigurnije u dječjoj sjedalici

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U proteklih je godinu dana u Hrvatskoj ozlijeđeno više od 1.000 djece putnika u automobilima, a velika većina njih nije bila u dječjoj sjedalici ili nije bila vezana sigurnosnim pojasom. Ovaj je podatak jednostavno sramotan i roditelji trebaju dobro razmisliti kada idući puta kreću na vožnju s djecom.

Nema dvojbe, sigurnost djece mora biti prioritet. Posebice najmlađe djece, odnosno onih koji se trebaju voziti u adekvatnim dječjim sjedalicama. Kako bi ispitao sigurnost najnovijih modela na tržištu, njemački je auto klub ponovo proveo zahtjevno testiranje 22 modela iz svih kategorija. Ispitivano je sve, sigurnost, lakoću montiranja, komfor te otpornost na učestalo korištenje.

Pročitajte i ovo Ilustracija Oprez! Upaljen žuti meteoalarm za velik dio Hrvatske: Mogući su odroni Gužva na zagrebačkoj obilaznici - 1 ogromna gužva FOTO Kilometarska kolona na zagrebačkoj obilaznici: "Ovo je užas, stojimo. Od Prečkog mi je trebalo čak 50 minuta"

>> 65 posto vozača vozi djecu bez sjedalica?!

Kriteriji sigurnosti su bili ADAC-ov test frontalnog sudara pri brzini od 64 km/h te bočni nalet vozila. Kod bočnog sudara je važno da dječja sjedalica ima dobre bočne štitnike. Oni moraju pokrivati glavu ali i ramena. Tako će dijete biti optimalno zaštićeno. U kategoriji '0+', samo je sjedalica Remer Baby Safe osvojila ocjenu dobar. Riječ je o sjedalici koja se montira u smjeru suprotnom od smjera vožnje, a najboljom se pokazala u frontalnom sudaru. Sjedalica Emaljunga je potpuno podbacila, jer odvajanje od baze je nedopustivo.

Nikako ne sjedati dijete s torbom na leđima u sjedalicu

Kod sjedalice IWH Babymax, središnji se pojas otkvačio što je također poražavajuće. Oba su se proizvođača očitovala kako već rade na tehničkim preinakama. U kategoriji '0' do '1', ocjenu dobar dobila je sjedalica HTS Easy Kid. Kod Kiko Proxime potrgala se školjka, no pojas je zadržao dijete u sjedalici. U kategoriji '1' ponovo najbolja ocjena za Remer. U kategorijama '1' do '3', dakle od 9 do 36 kilograma, sjedalica IWH nije zadovoljila. Kod frontalnog sudara snažno se pomaknula prema naprijed te se, uz to, i raspala u dva dijela. I ovdje se proizvođač očitovao kako vrši opsežne preinake. U kategoriji '2' do '3', za djecu u dobi od 4 do 12 godina, najbolju je ocjenu zaslužio Cybex za model Solution.

ADAC je dodatno proveo test i sa školskom torbom na djetetovim leđima, što pojedini roditelji, nažalost prakticiraju. Zbog torbe dijete sjedi previše naprijed, a to znači kako bočni štitnici gube svrhu i dijete udara direktno u automobil. Već školska torba teška svega 5 kilograma, pri ovakvom sudaru, zbog snažne sile ubrzanja, postaje teška 200 kilograma. I ta snaga gura djetetova leđa. Zbog toga dolazi do enormnih opterećenja, posebno za prsni koš. Torba ne smije biti na djetetovim leđima i mora se skinuti i odložiti u prostor za noge.

Valja se informirati i isprobati više modela

Posljednji test pokazuje dijete sa školskom torbom, ali osigurano samo klasičnim pojasom. Zbog pogrešnog sjedenja, donji se pojas pomaknuo prema gore i snažno pritisnuo trbuh, a isto se dogodilo i s ramenim pojasom koji je pritisnuo grlo djeteta. Torba silom 40 puta većom od normalne gura dijete te dodatno pojačava ozljede. Kod kupnje sjedala važno je informirati se i doznati što više o pojedinom proizvodu. Također je važno sa svojim vozilom i s djetetom otići do prodavaonice dječjih sjedalica i ondje isprobati nekoliko modela, te tako donijeti odluku.

Emisiju Automotiv gledajte u nedjelju, u jutarnjem pšrogramu Nove TV.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene