Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sigurnost djece u prometu

65 posto vozača vozi djecu bez sjedalica?!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jesu li djeca sigurnija vozeći se u auto-sjedalici? Koje su sjedalice odgovarajuće za koji uzrast? Po kojem su kriteriju sjedalice razvrstane? Postoje li bitne razlike između proizvođača? Ovo su samo neka pitanja koja sigurno zanimaju roditelje.

Da su auto-sjedalice zapravo najbitnije za sigurnost djece u vozilu, potvrdila nam je i naša sugovornica Kristina Šafranec iz udruge Roda, koja se intenzivno bavi upravo tom problematikom. Ako kupujete autosjedalicu morate obratiti pažnju na neke detalje koji doprinose da ona uopće ima svoju sigurnosnu ulogu.

Pročitajte i ovo Psihologinja Helena Rašić Radauš TELE2 donosi Za one kojima treba nacrtati: Što naši najmlađi misle o svojoj sigurnosti u prometu? Slika nije dostupna TELE2 donosi Jedinstven u svijetu: Hrvatski policajac poznat po neuobičajenim metodama upozoravanja ljudi o korištenju mobitela u prometu

Sjedalice se dijele po grupama koje odgovaraju uzrastu i težini djeteta. Grupe 0 i 0+ namijenjene su novorođenčadi i zadovoljavaju sigurnosne potrebe djece do težine 10, odnosno 13 kilograma. Postoje i kombinirane sjedalice koje obuhvaćaju ove dvije i grupu jedan, namijenjenu maloj djeci težine od 9 do 18 kilograma.

Jedna sjedalica za sve uzraste

Ako su kvalitetne, sjedalice koje obuhvaćaju više grupa, dobar su izbor jer ne opterećuju previše budžet roditelja, a pružaju sigurnost i maloj i nešto većoj djeci. U njima se mogu voziti djeca od navršenih godinu dana do napunjene dvanaeste godine, do kada je vožnja u sjedalici i obavezna.

Novi automobili i sjedalice imaju mogućnost postavljanja na Isofix nosače te nude jedinu pravu vezu između sjedalice i automobila. Kod njih nije potrebno vezanje sigurnosnim pojasevima automobila, što umanjuje mogućnost greške kod postavljanja sjedalice. Nadamo se da će ove osnovne informacije o dječjim sjedalicama natjerati većinu od 65 posto vozača koji voze djecu bez sjedalica, da dobro razmisle o mogućim posljedicama.

Emisiju Automotiv možete pogledati nedjeljom u jutarnjem terminu na Novoj TV.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene