Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Testirali smo

VIDEO: Citroen DS3, tipični metroseksualac

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Citroen je posve netipična marka. Sjetimo li se posljednjih nekoliko modela, svaki od njih je predstavljao svojevrsnu revoluciju, koja je zasjenila ranije predstavljeni model. Prvi Picasso, pa Pluriel, pa C4, pa novi C5, i konačno DS3. Po mnogima, ovo je najrevolucioniraniji Citroen. Barem neko vrijeme.

Doista, zašto riskirati i ulaziti u posve netipičan segment, kad već imate uspješan model iste klase. No, u Citroenu se neće zaustaviti samo na tome, već će DS obitelj uskoro proširiti većim modelima DS4 ali i DS5, pa možda i DS6. Mi smo maleni DS3 već isprobali, i to s najjačim motorom i borbenim izgledom. Sada je red došao na 120 konja snažni benzinac s nimalo borbenim, već, rekli bi, tipično djevojačkim ili pak metro-seksualnim lookom. U konačnici, i paket opreme DS3-a zove se So Chic, dakle, nije baš za macho tipove. Bez obzira na kombinacije boja, kojih doista ima pregršt, DS3 djeluje atraktivno. Mi ćemo dodati – i preatraktivno, odnosno s godinama bi taj efekt mogao drastično poblijediti.

Pročitajte i ovo PR CITROEN AKCIJA CITROËN ZVJEZDANA PONUDA NA ZAGREB AUTO SHOWU! Slika nije dostupna Citroën C3 sada još privlačniji uz 4 zimske gume na poklon

Velike uzdužne LED diode, u ulozi dnevnih svjetala, ipak su malo previše. Sve u svemu, zaključujemo kako je DS3 ipak pogođeniji za ljepši spol. U kabini dobro poznat prizor iz novog C3, dakle, znatno ljepše i kvalitetnije nego prije. Ipak, još se osjeća kako Citroen ovdje zaostaje za konkurentima, posebice njemačkim. Primjerice, dijelovi su od tvrde plastike, gumbi od klime i radija ne reagiraju isprve, a takozvani pametni žmigavac, koji se jednim pritiskom pali svega tri puta i potom ugasi, prilično je teško dozirati. Ručica za podešavanje sjedala i slični, na dodir osjetljivi dijelovi, ostavljaju pomalo jeftin dojam.

Uz to, sportski niska kabina i agresivan vanjski izgled uzimaju danak ukupno lošoj nepreglednosti. Benzinski motor od 120 konja je ovdje sasvim adekvatan i prilično zabavan. Voli visoke okretaje, a s ubrzanjem od 9 sekundi, ovaj DS3 je i prilično brz. No, nažalost, motor ne reagira dobro na gas, ima dosadan odmak od cca. pola sekunde, a i mjenjač znatno predugih hodova je nespojiv sa sportskim karakterom automobila. Takvom karakteru pak idealno odgovara odlično podešen ovjes, koji će ipak neugodno udariti na pojedinim rupama. Tu su i iznimno sportske gume, dimenzija 205/45-17, te svakako upozoravamo eventualne kupce da moraju računati s troškom od nemalih 4.800 kuna, za četiri nove gume. A ovakvi sportski pneumatici se vrlo brzo troše te zahtijevaju gotovo optimalno stanje za top performanse, posebice na kiši.

Iako nije top model, testirani DS3 u i na sebi skriva opreme za čak 21 tisuću kuna. Time ukupna cijena raste na čak 148 tisuća. Po nama previše, no gledamo li Minija, kojem DS3 želi biti konkurent, onda definitivno nije. No, dvadeset tisuća eura, u današnje vrijeme, nije malen novac. Gotovo da je dostatan za dva solidna automobila iz više klase.

Emisiju Automotiv pratite nedjeljom ujutro na programu Nove TV.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene