Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nove tehnologije

Stižu nam pametni retrovizori s kamerom i LCD monitorom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nissan Motor Company, Ltd. najavio je razvoj nove tehnologije, tzv. 'pametni' retrovizor ili Smart Rearview Mirror, a radi se o prvom LCD monitoru u svijetu koji pruža čist i jasan pogled na situaciju u vožnji iza vozila u raznim voznim uvjetima.

Pametni retrovizor nalazi se unutar strukture tradicionalnog retrovizora koji udomljava LCD monitor koji se može aktivirati umjesto tradicionalnog retrovizora. Kamera visoke rezolucije montirana je na stražnji kraj vozila i pruža vozaču jasan i neometan pogled na sve što se zbiva iza vozila te također omogućava pregled mrtvih točki i drugih uvjeta u vožnji.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sportski Leaf sa stražnjim pogonom Nissan Esflow koncept Slika nije dostupna Na zahtjev javnosti Honda potvrdila nastavak razvoja novog NSX-a

Još jedna zanimljivost novog pametnog retrovizora jest mogućnost da vozač isključi LCD ekran i prebaci se na tradicionalan retrovizor ili vrati ponovno na LCD ekran jednostavnim pritiskom gumba na dnu retrovizora.

Pametni retrovizor pruža širi i jasniji pogled na pozadinu vozila u odnosu na standardni retrovizor. LCD monitor omogućava neometan pogled na stražnje bokove automobila čime se tradicionalne prepreke povezane s konvencionalnim retrovizorima (poput C stupova) uklanjaju iz priče. Vozač tako može daleko učinkovitije pratiti uvjete u prometu.

Vidljivost na promet u pozadini automobila preko tradicionalnog retrovizora može biti ometana ako na stražnjem sjedalu sjede visoke osobe ili kad zbog nestašice mjesta u prtljažniku vozač bude prisiljen dio osobnih stvari položiti na stražnju policu. S novim pametnim retrovizorom to više nije predmetno zahvaljujući kameri ugrađenoj na stražnje vjetrobransko staklo koja prikazuje stanje u prometu preko LCD monitora ugrađenog u retrovizor.

Unatoč tomu što ovisi o radu kamere, pametni retrovizor može pružati kristalno čisti prikaz u raznim okolinskim uvjetima poput kiše, snijega, u ranu zoru ili sumrak. Visoko kvalitetna kamera i softver za obradu podataka u LCD monitoru sustavno donosi čistu sliku s minimalno odsjaja čak i u zoru ili sumrak ili kad je iza vas vozilo s upaljenim dugim ili pretjerano intenzivnim svjetlima.

Kako stati na kraj vožnji u suprotnom smjeru?

Novi pametni retrovizor opremljen je novorazvijenom, visoko-performansnom kamerom s uskokutnom lećom i posebno oblikovanim LCD monitorom. Standardna kamera s širokokutnom lećom ne bi se mogla uklopiti s ovim jedinstvenim monitorom zbog toga što prikazi s kamere, kad se prilagode specifičnoj veličini monitora, postaju vrlo niske rezolucije i nedovoljne kvalitete. Da bi se to popravilo, Nissan je razvio uskokutnu kameru s 1.300.000 piksela tako da se prilikom formatiranja prikaza za posebno dizajniran monitor ne gubi ništa na kvaliteti prikaza.

Također, konvencionalni monitori prikazuju snimke u 4:3 ili 16:9 formatu ali ovi tradicionalni formati ne funkcioniraju na retrovizoru. Stoga su inženjeri morali razviti LCD monitor s jedinstvenim 4:1 formatom.

Kad se koriste LCD monitor i retrovizor, transparentnost monitora i odraz u retrovizoru mogu stvoriti preklapanje prikaza, dvoslojni efekt koji otežava vidljivost. Nissan se tu dosjetio jedinstvene tehnologije za strukturalni dizajn LCD monitora i retrovizora koji omogućava rad bez ikakvog preklapanja prikaza.

''Pametni retrovizor našim će kupcima omogućiti najbolji mogući pogled bez obzira koliko su visoki putnici na stražnjim sjedalima ili kakvi su uvjeti u vožnji,'' rekao je Andy Palmer, voditelj odjela za planiranje novih proizvoda i izvršni potpredsjednik Nissana, te je dodao: ''Također ostvarujemo mogućnost uvođenja novog i uzbudljivog dizajna za naše nadolazeće nove modele jer je pametni retrovizor dobra alternativa vrlo širokim retrovizorima koji pružaju dobru vidljivost. Moći ćemo biti fleksibilni i stvoriti nove oblike i dodatno unaprijediti aerodinamiku za još učinkovitiju potrošnju goriva.''

Nissan planira uvesti svoj pametni retrovizor na tržište tijekom sljedeće godine dok će, naravno, svojim domaćim kupcima u Japanu novi pametni retrovizor ponuditi kao dodatnu opciju već od ovog proljeća.

Što vi mislite?

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene