Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Počinju 'Dani tehničke ispravnosti vozila'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Preventivna akcija u prometu pod nazivom Dani tehničke ispravnosti vozila 2012 održava se u razdoblju od 19. do 24. studenog ove godine.

I ove godine Hrvatski autoklub (HAK) poziva vozače da sa svojim vozilima pristupe preventivno-sigurnosnoj akciji Dani tehničke ispravnosti vozila pod pokroviteljstvom Nacionalnog programa za sigurnost cestovnog prometa, a koju provode HAK, CVH i stanice za tehnički pregled vozila, u sklopu koje će u razdoblju od 19. do 24. studenog ove godine biti omogućen besplatni tehnički pregled svim vlasnicima vozila koji se sa svojim vozilima pojave u bilo kojoj stanici u RH (osim onim vlasnicima čija su vozila u terminu redovnog tehničkog pregleda u tom razdoblju).

Pročitajte i ovo Vraćen dio usluga HAK-a - 1 Izvješće HAK-a Sanacija prometne nesreće obustavila promet: U dijelu zemlje zbog utrke biciklista zabrana vozila Prometna policija, ilustracija Gužve Nesreće na autocestama: Na A3 i A4 vozi se uz ograničenja

Cilj akcije je skrenuti pozornost vozačima na važnost tehničke ispravnosti vozila u kontekstu cestovne sigurnosti, jer je vozilo, uz vozača i cestu, ključan čimbenik te sigurnosti.

Tijekom akcije kontrolirat će se opće stanje vozila, sustav za kočenje, podvozje automobila, ispušni plinovi, svjetlosna oprema te eventualno detalji prema upitima vlasnika vozila.

Prvih 10.000 vozača koji budu sudjelovali u Akciji na poklon će dobiti pakiranje od 3 litre tekućine za pranje vjetrobranskog stakla vozila, koja je prilagođena uporabi u zimskim uvjetima (otporna na smrzavanje do – 25C), čime se vozače želi dodatno motivirati da pristupe Akciji (10.000 poklon pakiranja raspoređeno je po svim stanicama u RH).

Istovremeno, poklanjanjem tekućine za pranje vjetrobranskog stakla vozila dodatno se pozitivno utječe na bolje uvjete vožnje, a time dolazi i do povećanja razine sigurnosti prometa na cestama.

U sklopu Akcije nema sankcioniranja vozača za čija se vozila utvrdi da su tehnički neispravna, nego će ih se savjetovati o načinu otklanjanja neispravnosti i uputiti u ovlašteni servis.

Prošlogodišnjoj akciji pristupilo je 9632 vozila, ili čak 45,7% više nego tijekom akcije u 2010. kad je sudjelovalo 6608. Od 9632 vozila koja su ove godine pristupila akciji, kod njih 4344 utvrđena je tehnička neispravnost, što čini 45,1 posto.

Najviše tehničkih neispravnosti kod osobnih vozila utvrđene su na uređajima za kočenje (1866 vozila), uređajima za osvjetljavanje (1657 vozila), ovjesu i kotačima (938 vozila), motoru (702 vozila), na ispušnom sustavu - EKO testu (652 vozila), te na uređaju za upravljanje (497 vozila). 
Najveći broj vozila s utvrđenom tehničkom neispravnošću je upravo onih kod kojih starost iznosi 10-11 godina, odnosno proizvedenih 2000. (750 vozila) i 2001. (711 vozila). Prosječna starost voznog parka za osobna vozila naše zemlje iznosi oko 11 godina.

Za više detalja pogledajte na www.hak.hr

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene