Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Par kratkih savjeta kako se pripremiti za uskršnje gužve na cestama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Velik broj vozača kreće sa svojim obiteljima na putovanja povodom uskršnjih blagdana. Tim povodom Ford nas je počastio kratkim savjetima kako nadmudriti zastoje, a one neizbježne gužve učiniti podnošljivijima.

Vozači diljem Europe planiraju u potpunosti iskoristiti uskršnje blagdane kako bi krenuli na prvo veliko putovanje u ovoj godini. Svake godine uoči i tijekom uskršnjih blagdana, u značajnoj mjeri povećava se intenzitet prometa na cestama zbog dolaska naših državljana koji su na privremenom radu u inozemstvu, tranzitnog prometa stranih državljana, dolaska motoriziranih stranih turista, ali i povećanog odlaska naših građana na godišnje odmore.

Pročitajte i ovo Pravosudni odbor Senata (Foto: AFP) Optužen i za krađu identiteta Bivši demokratski asistent na sudu zbog objavljivanja osobnih podataka republikanaca za suđenja Kavanaughu Slika nije dostupna Predstavljanje Brutalni Ford Focus RS500

Istovremeno, u tom razdoblju, zbog općenito povećanog prometa na cestama, povećava se i broj prometnih nesreća i stradalih osoba u njima, a većina prometnih nesreća događa se jer sudionici grubo krše osnovne prometne propise te na put kreću nepripremljeni.

“Naš savjet svakom tko kreće na put za ovaj Uskrs jest sljedeći: dobro isplanirajte putovanje, pobrinite se da je vaše vozilo u dobrom stanju prije nego što krenete i budite spremni na kašnjenja,” rekao je Pim van der Jagt, direktor u Fordovom europskom razvojnom centru. “Redovit odmor na dugačkim putovanjima je najvažniji; umor vozača može se dogoditi svakome – većina ljudi nije ni svjesna koliko su stvarno umorni.”


Radi svih ovih razloga Ford nas je počastio kratkim savjetima kako pobijediti prometne brige:

1. Budite organizirani: Napravite popis svih stvari koje su vam potrebne. To će vam pomoći da ne razmišljate o novčaniku, mobitelu ili karti kada ste već kilometrima daleko od kuće. Nemojte zaboraviti rezervne ključeve, vozačku dozvolu, osiguranje i brojeve telefona u slučaju nužde.

2. Pripremite svoje vozilo: Provjerite ulje, rashladnu i kočionu tekućinu te tekućinu za pranje vjetrobranskog stakla. Provjerite tlak u gumama i same gume te dubinu utora na njima koja bi trebala biti barem 3 mm.

3. Priručnik za vlasnike automobile neka bude u pričuvi: Od pronalaženja kutije s osiguračima do uputa kako sigurno riješiti problem prazne gume, priručnik je pun praktičnih savjeta

4. Planirajte svoj put i uzmite u obzir alternativne pravce: Najkraći put na karti nije nužno i najbrži.

5. Osvježenje neka bude pri ruci: Uzmite nešto za jelo i piće u slučaju da putovanje traje duže od očekivanog.

6. Natočite puni spremnik goriva prije puta: Uzmite u obzir mogućnost obilaznog puta ili zastoja i doskočite tomu s punim spremnikom.

7. Zabava za djecu: DVD u automobilu je odlična zabava za djecu na dugim putovanjima tako da nemojte zaboraviti omiljene filmove ukoliko je vaš automobil opremljen DVD uređajem.

8. Uključite se u sustav informiranja o stanju u prometu: pratite prometne informacije kako biste izbjegli čekanja.

9. Pridružite se klubu za pomoć na cesti: Ključevi zaključani u automobilu ili krivo točeno gorivo je vrlo česti scenarij kojim se službe za pomoć na cestama bave.

10. Odmorite se: Umorni vozači gube koncentraciju tako da se na dužim putovanjima potrebno češće odmarati.

11. Sigurnost: obavezno se vežite u automobilu kada ste na cesti i u slučaju da vozite djecu pažljivo provjerite njihove sjedalice i sigurnosne pojaseve.

12. Propisi: brzinu kretanja vozila prilagode stanju na cesti i uvjetima vidljivosti te poštujte ograničenja brzine.


Nadamo se da će vam ovi kratki savjeti malo olakšati nadolazeće putovanje a dnevnik.hr i FORD svim sudionicima u prometu žele sretan i blagoslovljen Uskrs!
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene