Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Otkrivena sedma generacija popularnog GTI-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Volkswagen je otkrio sedmu generaciju Golf GTI modela netom pred otvaranje ženevskog auto salona sljedeći tjedan gdje će i službeno biti predstavljen javnosti.

Za Volkswagen, poznata tri slova GTI oduvijek su predstavljala superiorne dinamične performanse i tome je tako već trideset godina. U tradiciji svojih prethodnika, Volkswagen je odlučio predstaviti najnoviju verziju Golf GTI-a upravo na ženevskom auto salonu. Legendarni kompaktni sportski automobil biti će dostupan u dvije varijate, kao standardni model sa 220 KS i kao GTI Performance model s 230 KS i blokadom diferencijala na prednjoj osovini.

Novi GTI snagu će crpiti iz TSI motora s izravnim ubrizgavanjem i turbo punjenjem koji će dostavljati maksimalnih 220 KS. Miljenik među ljubiteljima sportskih automobila doći će i u jačoj verziji kao GTI Performance model. U potonjem slučaju, maksimalna izlazna snaga motora povećana je na 230 KS. Obje verzije razvijaju maksimalan okretni moment od 350 Nm koji je kod standardnog modela dostupan od 1.500 do 4.400 o/min a kod GTI Performance verzije dostupan je od 1.500 do 4.600 o/min.

Kod standardnog GTI-a za ubrzanje od nule do stotke potrebno je 6.5 sekundi, a kompaktni sportaš postiže maksimalnu brzinu od 246 km/h. GTI Performance od 0-100km/h ubrzava za desetinku sekunde brže, dakle 6.4 sekunde i nastavlja ubrzavati do maksimalne brzine od 250 km/h.

Obje verzije opremljene su Stop/Start sustavom, obje ispunjavaju EU6 standarde za emisiju štetnih plinova koji na snagu stupaju 2014. godine a sa 6-stupanjskim mjenjačem postižu istu (nisku) potrošnju goriva od 6.0 l/100km uz emisije CO2 od 139 g/km. To drugim riječima znači da Golf GTI donosi 18 posto manju potrošnju goriva u usporedbi s prethodnim modelom. S opcionalnim 6-stupanjskim DSG mjenjačem, potrošnja malo raste na 6.4 litre po 100km odnosno 6.5 l/100km kod GTI Perfomance modela (emisije CO2 u tom su slučaju 148 tj. 150 g/km).

Sportski karakter Golf GTI-a odražava se detaljima poput tradicionalnih crvenih kočionih kliješta, dvije kromirane ispušne cijevi i sportskog ovjesa. Vanjski izgled kompaktnog sportaša dodatno podižu i 17-inčni ''Brooklyn'' GTI naplatci s gumama dimenzija 225/45, posebni bočni pragovi, difuzor i zatamnjeni LED stražnji sklopovi (uz LED svjetla za registarsku oznaku).

►►►   Golf GTI Cabriolet kreće u proizvodnju

►►►   Opaki Zombie Rabbit

Estetski detalji u interijeru dolaze u obliku sportskih sjedala u kariranom uzorku tvorničkog naziva ''Clark'', crnog okvira krovišta i crvenog ambijentalnog osvijetljenja. Obje verzije GTI modela u skladu sa svojim sportskim karakterom dolaze sa sportskim upravljačem, GTI ručicom mjenjača s boljim gripom i GTI mjernim instrumentima, posebnim ukrasnim trakama i papučicama i naslonom za nogu od nehrđajućeg čelika.

Volkswagen potencijalnim kupcima nove generacije GTI-a garantira optimalnu mješavinu udobnosti i sigurnosti s novim GTI koji će dolaziti u standardnim bojama karoserije (Tornado Red, Black, Pure White). U Njemačkoj novi Golf GTI biti će moguće naručiti unaprijed već u ožujku po početnoj cijeni od 28.350 eura.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene