Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Testirali smo

Novi Focus nije savršen, vrlo dobar je

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ovo je već treća generacija Focusa, automobila koji nas je naviknuo na izvrsnu upravljivost.

U Fordu tvrde kako novi model i dalje nastavlja utabanim stazama ali donosi i brojne novosti. Provjerili smo na pomalo netipičnom, ali za hrvatske prilike svakako interesantnom primjerku, s četiri vrata.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Savjeti stručnjaka Stigle vrućine, evo kako pripremiti automobil da se lakše bori s njima Slika nije dostupna Održana 4. velika utrka ubrzanja – tko je ovaj put najbrži?

Krenimo s izgledom. Ovaj put Focus ne izgleda revolucionarno, kao što je to uspijevao s otkačenim kinetic dizajnom, tamo još '98. godine. Izgled je na neki način ublažen, kako bi se svidio širokom krugu kupaca. I tu mislimo na prednji kraj koji je identičan i kod modela s pet vrata.

Iz drugih kuteva Focus Sedan djeluje sasvim skladno, uvelike podsjećajući na veći model, Mondeo. A takav je dojam i u vožnji. Novi je Focus izuzetno udoban, vrhunski zvučno izoliran i pravi ga je užitak voziti. Ipak, u odnosu na izvorni model nema više one preciznosti, sportske agresivnosti, a i osjećaj na upravljaču je postao nekako umjetan.

No i to je dio strategije prema kojoj Focus mora biti primamljiv svima, a ne samo vozačima izraženih sportskih afiniteta. Naš je testni model bio opremljen dvolitarskim dizelskim motorom sa 140 konja, koji je za mnoge najpoželjniji motor u ponudi. Iako preferiramo benzince, moramo pohvaliti Fordov dizelaš jer doista radi suvereno. Nije potrebno isticati uobičajenu elastičnost velikog okretnog momenta, no uglađenost i mirnoća rada svakako su hvalevrijedni.

U suradnji s novim preciznim šesterobrzinskim ručnim mjenjačem, Focus stoku hvata za svega 9 sekundi te postiže najveću brzinu od 209 km/h. I ono najbolje - nije nimalo žedan. Traži samo 6,5 litara na stotinu prijeđenih kilometara. Što se tiče same kabine, hvalimo odlična sjedala, jednako dobru završnu obradu i kvalitetu materijala, no ne i dizajn središnje konzole koji nam nikako nije sjeo. Ne samo izgledom već i ergonomijom koja jednostavno nije dobra.

Nadalje, ponuda prostora je tek prosječna, posebice na stražnjim sjedalima, a prtljažnik sa 475 litara, i to bez rezervnog kotača, je dosta lošiji nego li kod izravnih konkurenata. Konačno, ne hvalimo niti jamstvo od svega dvije godine, primjereno tek nekim prošlim vremenima.

Dakle, novi Focus sedan nije savršen, no definitivno je vrlo dobar automobil. S bogatom opremom Titanium je svakako i poželjan ali, nažalost, i preskup. Naime, 207 tisuća kuna je cijena koja je već debelo zakoračila u Mondeov teritorij. A tada postaje itekako upitno ima li smisla voziti se u osjetno manjem, premda modernijem automobilu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene