Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Kina pokušava riješiti problem smoga uklanjanjem 11 milijuna starih vozila

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zagađenje zraka postaje sve veći problem u Kini i razlog zašto su se lokalne vlasti odlučile uvesti program uklanjanja starih automobila s ceste i to ni više ni manje nego čak 11 milijuna automobila do kraja 2015. godine.

Borba sa zagađenjem postala je glavni prioritet kineske vlade. Godine brzog gospodarskog rasta ostavile su svoj trag na naciji u obliku visokog stupnja zagađenja zraka, tla i vode. Često po život opasne razine zagađenja zraka u nekim od najrazvijenijih gradova redovito pune novinske stupce diljem svijeta.

Kineska vlada prije nekoliko je dana objavila plan za uklanjanje oko 11 milijuna vozila s kineskih prometnica koji ne ispunjavaju nove standarde vezano za emisije ispušnih plinova u pokušaju da smanje stupanj zagađenja zraka s kojim se žitelji najvećih kineskih gradova bore već godinama.

Nova zakonska regulativa donosi i nove standarde vezano za emisije štetnih plinova te će tako zahvatiti sva ona vozila koja ne ispunjavaju nove standarde. Od vozila koja će biti uklonjena do kraja ove godine (oko 6 milijuna vozila), oko 20 posto nalazi se u općinama Peking i Tianjin te pokrajini Hebei, dakle sjevernim regijama zemlje koje se proteklih godina muče s velikim količinama smoga u zraku.

Sljedeći korak biti će uklanjanje dodatnih 5 milijuna automobila tijekom naredne, 2015. godine u ekonomski razvijenim regijama zemlje kao što su delta rijeke Yangtze, te Peking-Tianjin-Hebei regije, sukladno akcijskom planu koji je objavila kineska vlada.

Prema medijskim natpisima, uklanjanjem takvih starijih vozila s prometnica Kina će moći ispuniti neke od svojih zadanih ciljeva za smanjenje zagađenja okolša poput smanjenja potrošnje energije te će također moći smanjiti emisije sumpor dioksida za 2 posto godišnje dok će emisije dušikovih oksida padati za 5 posto godišnje.

U ovom trenutku, kineska vlada objavila je informacije o tome kako zapravo namjeravaju ukloniti te stare automobile s prometnica te da li će ponuditi nekakav oblik kompenzacije vlasnicima takvih vozila.

VIDEO Zemlja u kojoj ćete teško vidjeti sunce!

FOTO Veliki oblak smoga prekrio London

Brojni kineski gradovi počeli su uvoditi ograničenja za registriranje novih vozila u naporima da smanje priljev vozila. Grad Hangzhou nedavno je ograničio broj registriranja novih vozila i to na način da će putem aukcija i lutrije izvlačiti sretnike koji će moći registirati automobil. Gradovi kao što su Peking, Šangaj, Guangzhou, Guiyang i Tianjin, uvode slične mjere.

Prema akcijskom planu kineske vlade, planira se i smanjenje potrošnje ugljena i uvođenje ekološki prihvatljivijih tehnologija. Kineska vlada objavljivati će mjesečni izvještaj o napretku određenih regija u provođenju ovih mjera.

Kinezi tako skupo plaćaju cijenu visokog gospodarskog rasta te će morati napraviti daleko više od uklanjanja starijih vozila s cesta, iako je i to korak u pravom smjeru.
 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene