Obavijesti Video Pretražite Navigacija

E, ovo je vozilo budućnosti - Toyota Fun-Vii

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Toyota Motor Corporation (TMC) pripremila je nešto doista posebno za ovogodišnji Tokyo Motor Show. Ova vrlo neobična konceptualna studija zove se Toyota Fun-Vii, a iako se trenutno čini kao da smo desetljećima daleko od ovakvog tipa prijevoza, u Toyoti smatraju da je taj trenutak bliže nego što mislimo.

Fun-Vii koncept je vozilo koje povezuje ljude, automobile i društvenu zajednicu na vrlo inovativan način te na savršen način pogađa temu ovogodišnjeg auto salona ''Mobilnost može promijeniti svijet'' (Mobility can change the world).

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Savjeti stručnjaka Stigle vrućine, evo kako pripremiti automobil da se lakše bori s njima Slika nije dostupna VW otkrio novi Passat Alltrack

Toyota je ovom konceptualnom studijom radikalno promijenila shvaćanje pojma personalizacijske opcije jer, naime, ne samo da bi potencijalni vlasnik ovakvog automobila mogao mijenjati boju karoserije i presvlaka već bi mogao mijenjati i sadržaj koji se prikazuje u unutrašnjosti ali i na vanjštini vozila, a spomenuti proces bio bi jednostavan poput skidanja aplikacije za vaš mobitel.

Cijela ''karoserija'' automobila obložena je panelima te se može transformirati u razne prikaze (na što marketinška struka već trlja ruke) te time samo vozilo preuzima ulogu terminala za prikazivanje poruka ili drugih informacija, slika, zapravo bilo čega što netko poželi.

Kompletan unutrašnji prostor također se može u potpunosti prilagoditi raspoloženju i trenutnim potrebama. Sadržaji poput navigacije neprimjetno se uklapaju u interijer vozila pomoću korištenja virtualne realnosti. Nadalje, tu je i tzv. ''osobni asistent'' koji putnicima pruža informacije o vozilu, prometu te daje uputstva za korištenje glasovnog upravljanja.

Obzirom na vrtoglavu brzinu kojom se uvode novi softveri i koliko često moramo nadograđivati programe na mobitelima i kompjuterima, i Toyota Fun-Vii nudi mogućnost nadogradnje softvera preko Interneta kako bi pogonski, kontrolni i multimedijski sustavi uvijek bili ažurirani.

Fun-Vii mogao bi se spojiti i sa drugim vozilima na cesti, kao npr. s prijateljima koji se voze nedaleko vas ali i infrastrukturom čime bi mogao prepoznati potencijalne opasnosti na cesti poput vozila u mrtvom kutu i primati razne korisne informacije.

Pod sloganom ''Fun to Drive, Again'', Toyota je željela ponuditi svježe ideje i prijedloge o zabavnim vozilima budućnosti koja bi bila dostupna što većem broju ljudi. Tako je osim Fun-Vii koncepta predstavila i cijeli niz drugih konceptualnih studija.

Iako ovakvo nešto još dugo nećemo vidjeti u serijskoj proizvodnji, ideja je doista zanimljiva a u Toyoti kažu da bi neke elemente predstavljene na ovom ludom konceptu mogli integrirati u buduće proizvodne modele. Fenomenalno!

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene