Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Samostalno parkiranje

Automobili sami traže parking i parkiraju se – bez vozača!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Volvo Car Group (Volvo automobili) razvila je fenomenalan koncept autonomnog parkiranja a mi vam ovim putem donosimo prve detalje.

Konceptni automobil, koji će predstavnicima medija biti predstavljen sljedećeg tjedna, samostalno traži slobodno parking mjesto te izvršava parkiranje bez asistencije vozača. Pametni automobil bez vozača istovremeno sigurno komunicira s drugim automobilima kao i pješacima koji se nalaze na parkiralištu.

Pročitajte i ovo Volvo Drive E tehnologija – efikasna snaga bez kompromisa Dinamična i ekonomična vožnja Volvo Drive E tehnologija – efikasna snaga bez kompromisa Pet ljudskih navika i želja ujedinjenih u Volvo Sensus okruženju - 2 pojednostavljena vožnja Pet ljudskih navika i želja ujedinjenih u Volvo Sensus okruženju

„Autonomno parkiranje je konceptna tehnologija koja oslobađa vozača potrebe za traženjem slobodnog parking prostora. Vozač jednostavno ostavlja automobil na ulazu u parking i kasnije dolazi po njega,“ ističe Thomas Broberg, stariji sigurnosni savjetnik pri Volvo Car grupaciji.

Vehicle 2 Infrastructure tehnologija, tj. odašiljači u cestovnoj infrastrukturi, obavještavaju vozača kada je usluga dostupna. Vozač preko aplikacije na mobilnom telefonu aktivira sustav autonomnog parkiranja i bezbrižno se udaljava od vozila. Automobil zatim putem senzora određuje slobodno parking mjesto i zauzima isto. Procedura se obrnutim redoslijedom obavlja kada se vozač vraća po automobil.

Kombinacija autonomne vožnje s detekcijom i automatskim kočenjem omogućava sigurnu interakciju Volvo automobila s ostalim vozilima i pješacima na parking prostoru, a brzina i kočenje su prilagođeni za ugodnu integraciju u parking okruženju.

►►►   Najskuplji gradovi na svijetu za parkiranje

„Naš pristup se temelji na principu da se autonomno pokretani automobili moraju sigurno kretati u okruženju s neautonomnim vozilima i nezaštićenim sudionicima u prometu,“ dodaje Broberg.

Cilj je Volva preuzeti vodstvo na polju autonomne vožnje, a nakon prvih konceptnih vozila planirano je predstavljanje ove inovativne tehnologije krajnjim korisnicima. Koncept autonomnog parkiranja je jedan od nekoliko razvojnih projekata na ovom području. Volvo je ujedno i jedini automobilski proizvođač među sedam europskih partnera koji je sudjelovao u SARTRE projektu sigurnih cestovnih vlakova, uspješno okončanom 2012. godine. Projekt je uključivao vodeći kamion, koji je samostalno pratila kolona od četiri Volvo vozila pri brzini do 90 km/h, s razmakom između vozila koji je nekad iznosio samo četiri metra.

„Autonomno parkiranje i tehnologija samostalne vožnje u koloni su još u procesu razvoja. Ipak, prvi korak prema vodstvu u području autonomne vožnje, napravit ćemo predstavljanjem sustava samostalnog upravljanja u sljedećoj generaciji modela XC90 koja stiže koncem 2014. godine,“ zaključuje Broberg.
 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene