Obavijesti Video Pretražite Navigacija
AMERIKA JE IZABRALA

Čestitke na Bidenovu pobjedu pljušte na sve strane, oglasili se i Plenković, Milanović, Grabar-Kitarović. Vučić: "Čestitat ću mu, ali..."

Premijer Andrej Plenković
Premijer Andrej Plenković DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Premijer Andrej Plenković Premijer Andrej Plenković Foto: DNEVNIK.hr +0 Jadranka Kosor o američkim izborima - 3 Galerija 1/2 >>
Američki mediji proglasili su Joea Bidena pobjednikom američkih predsjedničkih izbora. Čestitke 46. američkom predsjedniku pristižu sa svih strana. Oglasio se i Janez Janša koji je preuranjeno na pobjedi čestitao Donaldu Trumpu.

Pljušte reakcije na rezultate američkih izbora. Kanadski premijer Justin Trudeau čestitao je demokratu Joeu Bidenu na izbornoj pobjedi, niti sat vremena nakon što su je proglasili vodeći američki mediji.

Trudeau je u svojoj poruci kao prvi strani državnik koji je čestitao Bidenu napisao da se veseli uhvatiti ukoštac s "najvećim svjetskim izazovima", zajedno s novom američkom administracijom.

U priopćenju, Trudeau je rekao da će surađivati sa SAD-om na "miru i uključivosti, ekonomskom prosperitetu i klimatskim akcijama širom svijeta". Trudeau nije spomenuo aktualnog predsjednika Donalda Trumpa, s kojim je često imao problematične odnose.

Macron, Merkel, Johnson, Obama...

Bidenu su čestitali i francuski predsjednik Emmanuel Macron i njemačka kancelarka Angela Merkel. Francuski predsjednik pozvao je pobjednički dvojac na suradnju u brojnim izazovima s kojima se treba suočiti.

"Amerikanci su izabrali svog predsjednika. Čestitamo @JoeBiden i @KamalaHarris! Pred nama je mnogo posla da prevladamo današnje izazove. Učinimo to zajedno!", napisao je Macron na Twitteru.

Njemačka kancelarka Angela Merkel istaknula je u čestitci transatlantsko prijateljstvo.

"Radujem se budućoj suradnji s predsjednikom Bidenom. Naše transatlantsko prijateljstvo nezamjenjivo je želimo li uspjeti riješiti najveće izazove našeg doba", poručila je Merkel. Prva žena liderica u Njemačkoj Merkel je naglasila da će Harris biti prva izabrana potpredsjednica SAD-a.

Bivši američki predsjednik Barack Obama rekao je da "ne može biti ponosniji" što može čestitati na pobjedi Joeu Bidenu i Kamali Harris, budućem predsjedniku i potpredsjednici SAD-a te istaknuo da su pred njima "izvanredni izazovi".

"Amerikanci su izašli u neviđenom broju", rekao je Obama, čime je ostvarena "povijesna i odlučujuća pobjeda" Bidena i Harris.

Ipak, istaknuo je da se Biden suočava s "izvanrednim izazovima - pandemijom koja jača, neravnopravnim ekonomskim i pravosudnim sustavom, demokracijom u krizi i klimom u opasnosti".

"Rezultati izbora na svakoj razini pokazuju da je zemlja duboko i teško podijeljena", dodao je Obama.

Oglasio se i slovenski premijer Janez Janša koji je prije nekoliko dana čestitao Trumpu na pobjedi. "Zanimljivo. Žalbe su podnesene u svim američkim državama s tijesnim rezultatom. Sudovi još nisu ni počeli odlučivati. Ipak, #MSM (a ne neko službeno tijelo) proglašava pobjednika. Čestitke stižu sa svih strana. To je vladavina prava", napisao je Janša.

Novom predsjedniku čestitala je i Kolinda Grabar-Kitarović. 

Hrvatski premijer Andrej Plenković veseli se budućoj suradnji s novom Bidenovom administracijom.

Joe Biden proglašen je pobjednikom američkih izbora u 17:30 po našem vremenu, a iza 21 sat sa čestitkom se oglasio i predsjednik Zoran Milanović. Na Facebooku je napisao kako je uvjeren da će Hrvatska u Bidenu imati i saveznika i prijatelja. 

Čestitam izabranom predsjedniku SAD-a Joe Biden. Povjerenje rekordnog broja američkih birača koje mu je ukazano...

Objavljuje Zoran MilanovićSubota, 7. studenoga 2020.

 

Oglasila se i bivša premijerka Jadranka Kosor i podijelila fotografiju s Joeom Bidenom.

Biden i BiH

Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković prvi je visoki dužnosnik iz te zemlje koja je Joeu Bidenu čestitala pobjedu na izborima za novog predsjednika SAD-a i to emotivnom porukom koja sugerira prijateljske odnose između njih dvoje.

"Dragi Joe, sačuvali smo vjeru, nova je zora pred nama", napisala je Turković na Twitteru uz fotografiju na kojoj su zajedno ona i novi predsjednik SAD-a. Turković je tijekom svoje diplomatske karijere uz ostalo bila i veleposlanica BiH u Washingtonu a novi predsjednik SAD Biden slovi za osobu koja dobro poznaje stanje u BiH.

Tu je zemlju osobno posjetio u jeku rata 1993. a posljednji put je tamo bio u službenom posjetu 2009. dok je obnašao dužnost američkog potpredsjednika. Tada je u parlamentu BiH održao govor u kojemu je obećao snažnu potporu SAD-a na putu BiH ka euroatlantskim integracijama.

BiH je našla mjesto i u Bidenovu programu za ovogodišnje američke predsjedničke izbore u dijelu koji se odnosi na zapadni Balkan a novi predsjednik SAD-a za tu je regiju najavio jače angažiranje u suradnji s europskim partnerima kako bi se potaknule reforme i pomirenje.

"Joe Biden se obvezuje da će zauvijek biti protiv mržnje a podržavat će suverenitet, teritorijalni integritet i multietnički karakter Bosne i Hercegovine", stoji u Bidenovu programu.

No to je odmah izazvalo i negativna reagiranja a ona su stigla od člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika koji je Bidena proglasio "srbomrscem".

Vučić: "Čestitat ću Bidenu, ali..."

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić izjavio je u subotu navečer da će čestitati izabranom američkom predsjedniku Joeu Bidenu, ali smatra da bi za Srbiju bilo bolje da je pobijedio Donald Trump.

Mislim da bi za Srbiju, zbog politike prema Kosovu, bilo bolje da je Trump pobijedio, rekao je Vučić novinarima tijekom posjeta gradilištu covid bolnice u predgrađu Beograda, podsjetivši da je Biden "podržavao bombardiranje Srbije 1999. godine".

"Nikada o Bidenu nijednu ružnu riječ nisam rekao, a poznajem ga bolje nego Trumpa. Vidio sam se s njim četiri ili pet puta, s Trumpom jedva dva puta. Rekao sam i mislim i večeras da je za Srbiju bilo bolje da je Trump pobijedio", rekao je Vučić.

Najavio je da će čestitati Bidenu i nastojati imati s njim što bolju suradnju.

"Hoćete me natjerati da da se večeras ulizujem i uvlačim Bidenu? Neću. Čestitat ću - i to je to, ali neću govoriti loše o Bidenu, trudit ću se da imamo što bolju suradnju. Zahvalit ću se Trumpu za sve što je učinio za Srbiju", rekao je Vučić.

Brojne čestitke stranih državnika, uglednika, ministara vanjskih poslova...

Čestitka Bidenu stigla je i od Borisa Johnsona, premijera Velike Britanije. 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene