Obavijesti Video Pretražite Navigacija

12 Hrvata krenulo u osvajanje Himalaje!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ekspedicija od 12 hrvatskih alpinista otputovala je danas prema Nepalu, gdje će pokušati osvojiti himalajski vrh Annapurna (7937m). Pothvat će trajati 45 dana.

Unatoč lošim vremenskim prilikama koje vladaju područjem u koje su se uputili, alpinisti su odlučni u svojoj namjeri osvajanja ovog vrha.

Pročitajte i ovo Ilustracija Narodi Jugoslavije Nova analiza genetskog podrijetla Srba, Hrvata, Bošnjaka i Albanaca mnogima se neće svidjeti: "Uvijek smo duboko u sebi znali" Skijaška sezona - 6 Školski praznici i novi skijaški val Brinu li Hrvate paprene cijene? Provjerili smo koliko duboko morate posegnuti u džep za skijašku avanturu i koliko košta nova oprema: "Rezervacije se uzimaju već od ljeta"

'Pripremili smo se dosta dobro i psihički i fizički, a što će nas gore čekati, to ćemo vidjeti. Monsum je ove godine jači nego što smo planirali, malo su veće kiše, poplave u Nepalu i Indiji tako da se nadamo kako će sve nepogode početi jenjavati kad mi dođemo', rekao nam je voditelj ekspedicije Marko Polić.

Annapurna je jedan od najviših svjetskih vrhova, iznad kojeg lete samo mlazni avioni. Tlak zraka trostruko je niži, ima samo 30 posto kisika, a vjetrovi pušu brže od 200 km/sat. Do sada  je samo šest ljudi kročilo tim vrhovima. Grupu vodi iskusni Darko Berljak koji već godinama odlazi u Nepal.

Ni jedan hrvatski alpinist do sada nije uspio svladati ovaj ekstremni vrh. No, još je zanimljivije što će se s vrha spuštati skijama. Da misija nije nemoguća, prošle godine su dokazale i hrvatske alpinistice koje su osvojile himalajski vrh Cho Oyu.

Više o ovoj ekspediciji i njezinim članovima pročitajte na blogu annapurna2.blog.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene