443028
443028
443028
443028
443028

'Meni je Srebrenica to što nas odgajaju sa pogrešnim idealima'

  • , 12.07.2016., 09:37
  • Autor:

U videu Hana nosi bijelu majicu na kojoj je crvenom bojom ispisan broj žrtava genocida, oči je prekrila crnom maramom koji skine te počne moliti.

 
 
 
 
Hana Hadžiavdagić (Foto: Instagram)
Hana Hadžiavdagić (Foto: Instagram)

Voditeljica Hana Hadžiavdagić Tabaković putem društvenih mreža poslala je snažnu poruku povodom 21. godišnjice najgoreg ratnog zločina u Europi nakon Drugog svjetskog rata - genocida u Srebrenici.

'Nije meni sine Srebrenica bijeli cvijetić na Facebooku i broj #8372. Meni su i Biljani i Prijedor i Bosanski Novi i Jajce i Tuzla i Bijeljina i Sarajevo. Meni je Srebrenica i broj 553 000 nezaposlenih. Nije meni Srebrenica nacionalizam i dreka kad se približi 11.7. Meni je Srebrenica da šutim tih dana, da dignem ruke i proučim nešto. Meni je Srebrenica to što nas odgajaju sa pogrešnim idealima. Meni je Srebrenica Fata Orlović i tisuće majki sličnih njoj. Meni je Srebrenica jetim što ne zna gdje su mu kosti oca i živi s rana silovane majke. Mene je strah da nam se ponovo ne desi još koja Srebrenica', napisala je u opisu videa.

 

 

#MoramoProgledati "Nije meni sine #Srebrenica bijeli cvijetić na facebooku i broj #8372. Meni su i #Biljani i #Prijedor i #BosanskiNovi i #Jajce i #Tuzla i #Bijeljina i #Sarajevo. Meni je Srebrenica i broj 553 000 nezaposlenih. Nije meni Srebrenica nacionalizam i dreka kad se približi #11Juli. Meni je Srebrenica da šutim tih dana, da dignem ruke i proučim nešto. Meni je Srebrenica to što nas odgajaju sa pogrešnim idealima. Meni je Srebrenica #FataOrlović i hiljade majki sličnih njoj. Meni je Srebrenica jetim što ne zna gdje su mu kosti oca i živi s rana silovane majke. Mene je strah da nam se ponovo ne desi još koja Srebrenica. Srebrenica je sine da odeš u Potočare, šutiš gledaš bjelinu i pustiš da ti tišina objasni lekciju iz povijesti, o kojoj svi bučno pričaju, ali nikad je ne shvatiš dok je ne osjetiš. " #Potočari rana na srcu koja nikada neće zarasti #MoramoProgledati #MoramoPriznatiIstinu #Srebrenica1995 #Srebrenica2016

A video posted by Hana Hadžiavdagić-Tabaković (@hana_hadziavdagic) on

 

Žrtve genocida ubijene su nakon što su postrojbe pod zapovjedništvom Ratka Mladića u popodnevnim satima 11. srpnja 1995. 'pregazile' enklavu pod zaštitom Ujedinjenih naroda i pritom zatočile nizozemske vojnike iz sastava mirovnih snaga (UNPROFOR) te provele planiranu i sustavnu masovnu likvidaciju svih bošnjačkih muškaraca i dječaka koje su zarobili.
 DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se