Nešto drugačije

Animacija izlazi iz kina - Animafest Zagreb 2014. na medijskoj fasadi, monitoru, instalaciji i izložbi

showbuzz showbuzz DNEVNIK.hr

Istraživačka, zaigrana i neograničena priroda animacijske umjetnosti odavno je animirani film izvela iz kino dvorana i raširila ga preostalim prostorima naše kulturne svakodnevice.

Svjetski festival animiranog filma - Animafest Zagreb i u svom 24. izdanju podupire integraciju animacije u sve životne prakse prikladne za estetski užitak i misaonu avanturu. Najbolji je pokazatelj Animafestova interesa za animaciju "izvan kina" program ANIMATION GOES MSU! - na Medijskoj fasadi Muzeja suvremene umjetnosti od 23. svibnja do 8. lipnja prikazuje se 16 site-specific animiranih radova iz svih krajeva svijeta (Japan, Australija, Kina, SAD, Hrvatska, Austrija, Kanada, Srbija, Novi Zeland).

Pobjednici su to velikog natječaja za site-specific animacije koje su u ime sada već tradicionalnih suradnika, Animafesta i MSU-a, odabrali Daniel Šuljić i Leila Topić. Vodeći se kriterijem autorskog pristupa i kreativnosti animacijskih tehnika, umjetnički ravnatelj Animafesta i kustosica zbirki filma, videa, fotografije i medijske umjetnosti MSU-a pregledali su 50 prijava te izdvojili djela koja se najbolje uklapaju u trodijelnu medijsku fasadu MSU.

Među odabranima našao se i rad Big Hands Oh Big Hands, Let It Be Bigger And Bigger kineskog multimedijalnog umjetnika Leija Leija, autora ovogodišnje špice Animafesta, koji time ostvaruje dvostruko predstavljanje pred zagrebačkom publikom. Istu priliku dijeli i Australac Dirk de Bruyn, majstor proširene i eksperimentalne animacije koji već 35 godina spaja sugestivne nijanse zvuka i raskošne boje svojih djela s intrigantnim performansima. I dok će promatrači Medijske fasade MSU u šetnji Novim Zagrebom vidjeti de Bruynov rad OptSnd#1, autor će u Velikoj dvorani Školske knjige sudjelovati na znanstvenom simpoziju Animafest Scanner 2014. s izlaganjem o eksperimentalnom filmašu Neilu Tayloru.

Sa simpozija će za trenutak "na fasadu pobjeći" i Austrijanac Holger Lang s filmom Review, a pozornost valja pokloniti i talentiranim hrvatskim autorima Tei Stražičić (02V0IT0A0), Maji Kalogjeri (zastupljenoj s čak dva rada, New City i Awakening of Particles) i Juliani Kučan (Prolaz). Ivan Mršić (I Can Hear You With My Eyes) stvara, pak, za Novi Zeland, a Tom Mikulić (U čast prve kompjuterski animirane špice Animafesta Z'84) za Australiju. Mikulić je pionir kompjutorske animacije, sudionik Novih tendencija i dizajner animacija za Olimpijske igre i Eurosong koji se ovim radom osvrće na Animafestovo otvaranje suvremenoj tehnologiji prije trideset godina. Japanski umjetnik s estonskom adresom Alimo predstavlja se radom Open Play, Forgetting Eye, Jonathan Hance iz SAD-a s It Occurred To Me While Walking Down The Street, Filip Roca (Srbija) s Kromosomom, Parissa Mohit (Kanada) s Where Have I Seen This Before... Projekcije započinju 23. svibnja u 20 sati, što radove programa ANIMATION GOES MSU! čini prvim događajem Animafesta 2014.

Ars Electronica, vođena krilaticom "Umjetnost, tehnologija, društvo", predstavlja se na Animafestu 2014. u segmentu Animafest Pro festivalskim programom Expanded Animation. U temu proširene animacije odlično će se uklopiti i promocija knjige Vizualna glazba (Visual Music), antologije povijesno-teorijskih tekstova u nakladi Udruge 25 FPS, praćena istoimenim filmskim programom.

Animacija u galerijskim prostorima zastupljena je dvama zanimljivim izložbama. Hrvatska panorama lutka-filma u sklopu središnjeg tematskog programa Animafesta 2014. upotpunjuje se Izložbom hrvatskog lutka-filma koju u Galeriji ULUPUH. Triptih Lee Vidaković (r. 1983) Sestre, lutka-film koji se prikazuje u Studentskom natjecanju Animafesta 2014., popratit će, pak, istoimena izložba u Galeriji Matice hrvatske (Ulica Matice hrvatske 2, PON-PET 13-19 h, SUB 11-13 h) koja se otvara 3. lipnja.

24. Svjetski festival animiranog filma - Animafest Zagreb 2014., kratkometražno izdanje, održava se od 3. do 8. lipnja 2014. godine u kinima Europa, Tuškanac i Cineplexx Centar Kaptol. S više od 400 filmova u svim programima Animafest 2014. nudi potpuni pregled svjetske animacijske scene, od snažnih kinematografija, velikih imena, oskarovaca i svjetskih premijera, preko rijetkih radova iz afričkih zemalja, mladih talenata i studenata, do retrospektiva majstora Jurija Norštejna i Normana McLarena, velikog tematskog programa lutka-filma, znanstvenog skupa Animafest Scanner s globalno uglednim stručnjacima i bogatog popratnog programa koncerata, izložbi i razgovora s autorima. Vidimo se na Animafestu!

DNEVNIK.hr SHOWBUZZ pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene