Nakon 40 godina

Detalji o slavnom Ex YU bendu izašli u javnost!

showbuzz showbuzz DNEVNIK.hr

Ove godine Bijelo dugme proslavit će punih 40 godina, a ovo zasigurno niste znali o njima!

Bili su sve što smo htjeli i čemu smo se divili, s njima smo pjesmom živjeli sretne i tužne trenutke života. Oni su Bijelo dugme, a ove godine slave 40. obljetnicu osnutka. Tim povodom nedavno je objavljena biografija imena ''Što bi dao da si na mom mjestu", autora Dušana Vesića.

Pogledaj i ovo Željko Bebek (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Putuj selma... Preminula legendarna Selma iz jedne od najljepših balada Bijelog dugmeta, shrvani Željko Bebek oprostio se od nje

'U toj knjizi zaista mogu dobiti podatke o svemu što je bilo bijelo dugme i o snimanjima, putovanjima, suradnicima, imena i prezimena, isto tako na fotografijama ima puno cura koje su danas žene', kaže Željko Bebek.

Dugme je osnovano u Sarajevu 1974. godine, a aktivno djeluje do 1989. Objavili su petnaest albuma i mnoge singlove koji su se prodavali u rekordnim nakladama, poput albuma „Što bi dao da si na mom mjestu", koji je prodan u danas nezamislivih 800 tisuća kopija. Zbog njih su izmišljeni diskografski trofeji poput dijamantne ploče, a bili su i prvi bend koji je punio dvorane i stadione.


Uz glazbenu genijalnost, imali su i društveno-pokretačku karizmu, zbog koje ih je bivši sustav proganjao.

Da bi ih sustav prestao proganjati zbog svoje prozapadnjačke orijentacije, kako su ih partijski dužnosnici optuživali, dobrovoljno odlaze i na radne akcije.

'Ta prva radna akcija na koju smo otišli desila se nakon boravka od mjeseca dana u Americi gdje smo snimali dvije tri pjesme i zaista iz New Yorka i popet se na Kozaru bilo je grozno, nepojmljivo', kaže Bebek.

U milosti sustava bili su 1975. kada su bili pozvani da sviraju Titu na proslavi Nove godine.

Pomiješajte poljupce s vinom na koncertu Željka Bebeka u Dubrovniku

'Odsvirali smo tri pjesme, ovaj se dignuo nakon prve i otišao van jer čovjek to nije mogao trpiti pa nije lud', objašnjava.

Filozofija života Bijelog dugmeta bila je rokerska u cijeloj svojoj punini i žestini. Poroci i razuzdane zabave bili su sastavni dijelovi turneja, pa i one zagrebačke, kada su ih izbacili iz jednog od luksuznih hotela, i to zbog šampita.

Bijelo dugme prestaje s radom 1989. Ponovno se okupljaju 2005. i pred više od 200.000 posjetitelja održavaju koncerte u Zagrebu, Sarajevu i Beogradu. Sličan scenarij okupljanja trebao je biti i ove godine, povodom obilježavanja obljetnice osnutka, no osobni interesi nadjačali su ideju glazbenog zajedništva.
'Nismo uspjeli jer ove godine s više iskustva su svi ušli u pregovore i nije bilo toliko para', objasnio je Bebek.

Iako nećemo imati to zadovoljstvo vidjeti ih uživo u sjaju njihove glazbene izvrsnosti, ipak ćemo moći uživati u novoj glazbenoj poslastici. Naime, ubrzo izlazi remasterirani cd box set s njihovim najvećim hitovima po kojima ćemo ih pamtiti.

Što je još sve otkrio Željko Bebek o slavnom bendu pogledajte u prilogu In Magazina.

DNEVNIK.hr SHOWBUZZ pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene