Stari rokeri

VIDEO Tour de Žur: Chat s legendarnim darkerima Tuxedomoon

showbuzz showbuzz Foto: DNEVNIK.hr

Na SuperUhu u Šibeniku su drugog dana nastupili Tuxedomoon, legendarni bend koji je već nekoliko puta bio na našim prostorima

Nakon navale mladih bendova, zadovoljstvo nam je popričati s američkim Tuxedomoon, iskusnim rokerima, koji iza sebe imaju dugu karijeru. Iskusni bendovi ipak imaju priče iza sebe koje je užitak slušati. Bend koji je to koji je već nastupao u Zagrebu u Močvari, a imao je i dva nastupa u Rijeci – na Trsatskoj gradini i u Peek'n'Poke muzeju.

Pogledaj i ovo showbuzz SuperUho VIDEO Tour de Žur: Znanstveni novak i DJ rezident SuperUha

Svirali ste prije u Zagrebu i Rijeci?
- Svirali smo u Zagrebu, da, svirali smo i u Rijeci. Rijeka je bila vrlo dobro iskustvo. Zagreb mi je poznat kao djetetu. Ok, nisam baš bio dijete, više tinejdžer. Poznat po tome što su se na javnoj televiziji prikazivali animirani festivali, a pobjednici su uvijek bili iz Zagreba. Zagreb je imao ubojito naprednu animaciju! Odličnu glazbu, odličan dizajn, dobru estetik… Bilo je uvijek 'Vau, hoću li ikad otići u Zagreb, kako će biti?'. Nažalost, jedini put kad sam bio tamo, nisam imao dovoljno vremena. Naš let je odgođen…

Što ćete predstaviti na Super Uho festivalu?
- Set Tuxedomoon glazbe sastavljen od pjesama iz različitih dijelova naše karijere, izvedenih od strane originalnih članova bez Winstona Tonga.

Imate novi album ove godine?
- Da, nije snimljen ove godine, snimljen je prije, ali to je nova snimka nove glazbe - Pink Narcissus. Bio je zamišljen kao soundtrack na produkciji filma uživo na filmskom festivalu. Uvijek pokušavamo pustiti glazbu koju stvaramo. Živimo u različitim dijelovima svijeta, tako da se ne nađemo skupa lako, ali kad se nađemo, stvaramo glazbu. I kad je stvorimo, nije uvijek spremna. Znate, nije dizajnirana da je plati i izda izdavačka kuća, nego je dizajnirana da bude filmski soundtrack. Ali opet, bilo je to nešto što možemo objaviti i objavili smo ga na Crammed Discs, što je servis za objavu soundtracka.

Čime je album inspiriran?
- Inspiriran je filmom. To je underground film o autsajderskom iskustvu u autsajderskom svijetu i što se slaže sa estetikom Tuxedomoona.

Kako se osjećate stvarajući filmsku glazbu, je li to veliki izazov za vas?
- Izazov… drukčije to gledam, ali volim stvarati filmsku glazbu. Mislim da je to zanimljivo područje.

Tuxedomoon ima dugu i uspješnu glazbenu povijest, kako vaš kreativni proces stvaranja glazbe izgleda?
- Skupimo se svi u sobi, gotovo uvijek. Nitko ne dolazi sa specifičnom idejom, iako, možda s konceptom, ali ne sa hrpom rifova i akorda. Ne počinjemo tako. Počinjemo slušajući nešto kao Ornette Coleman, ili tako nešto, šlušajući što je u zraku, svirajući, zavisno od toga što tražimo.

Tijekom godina, koliko se vaša umjetnička vizija promijenila?
- Nije! Još uvijek sam u istim stvarima u kojima sam bio. Proširila se na mnoge načine zbog tehnologije, svijeta, društvenog okruženja… Sve se promijenilo, ali sviram iste pjesme koje sam svirao kada sam prvi put uzeo instrument u ruke.

Što je sljedeće za Tuxedomoon?
- Tuxedomoon ide sada u Bolognu gdje radimo na soundtracku sa engleskom gospodom, zvanom Cult With No Name. To je dokumentarac o stvaranju filma Blue Velvet, redatelja Davida Lyncha, kada je pucano u njega s 8 milimetarskim pištoljem, od osobe iz tima, za vrijeme snimanja filma. Radimo to i sviramo na festivalu u Bruxellesu i tada imamo 2-3 tjedna slobodno i onda smo na turneji u Njemačkoj s nekoliko svirki u Francuskoj i Nizozemskoj i onda smo gotovi do prosinca.

Nema zaustavljanja?
- Nema sada, da, malo zaustavljanja, trudimo se biti opušteni, iako nam puno novca ide na prijevoz. Ne vozimo se ludo kao u starim danima kad ste bili u busu, niste znali ni s kim ste, ni gdje ste…

Dobri stari Rock 'n' roll?
- Ah, znate, ne možete to raditi doživotno.

Svakodnevno nas pratite na Dnevnik.hr-u, posebno subotom u INmagazinu Nove TV. Družimo se pod hashtagom #tourdezur, i to na više društvenih mreža: Instagram, Facebook, Twitter. Pratite i reportaže na Muzika.hr.
 

DNEVNIK.hr SHOWBUZZ pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene